Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.08.2013 10:25:33

Komentáře k inflaci - impuls k devizovým intervencím, nevyrovnaná struktura

Inflace ztrácí na síle. Index spotřebitelských cen se v červenci snížil o 0,2 procenta, vývoj cenové hladiny nejvýrazněji ovlivnil pokles cen potravin, zemního plynu a sezónní slevy oblečení. Naopak pohonné hmoty dále zdražily. Meziroční inflace zpomalila ze 1,6 na 1,4 procenta.

Ceny potravin v červnu stouply o 2,8 procenta, aby o měsíc později naopak o 2,2 procenta klesly. Klíčovou roli hrají výkyvy cen brambor. Zařazení raných brambor do měření inflace zvedlo cenu této plodiny o téměř 86 procent. S rostoucí nabídkou ale v letních měsících cena obvykle rychle klesá. V červenci brambory zlevnily o 29 procent. Ceny zeleniny klesly o necelých 14 procent. Zajímavě se vyvíjí ceny vajec. Loni na jaře zachvátila Českou republiku vaječná horečka a cena vajec vylétla prudce vzhůru. Letos naopak cena vajec již půl roku vytrvale klesá. V červenci vejce zlevnila o 4,1 procenta a jejich ceny klesly pod úroveň, na níž se nacházely před loňskou vaječnou horečkou.

Červenec bývá měsícem letního výprodeje a slev oblečení. Přestože se na výlohách objevují nápisy „sleva až 70 procent“ apod., skutečnost bývá střízlivější. Letos v červenci ceny oblečení a obuvi klesly o 2,3 procenta. Výprodeje byly letos nejméně štědré za posledních pět let.

Financím domácností ulevilo snížení cen zemního plynu o 2,8 procenta. Přitom již v květnu plyn zlevnil v průměru o 6,2 procenta. Pomohl k tomu příznivý vývoj cen ropy v první polovině roku. Cena ropy typu Brent dokonce v dubnu klesla pod hranici 100 dolarů za barel. Nicméně aktuálně cena ropy již opět stoupá, což se v české inflaci projevuje zdražováním pohonných hmot. Jejich cena v červenci stoupla o 1,4 procenta.

Inflace zůstává nízká, měnově-politická inflace leží pod cílovým pásmem centrální banky a jádrová inflace je dokonce záporná, a to dokonce déle než čtyři roky. Zatímco z ekonomiky přichází smíšené zprávy, vývoj inflace podporuje hlasy v bankovní radě ČNB volající po dalším uvolnění měnové politiky, což aktuálně představuje použití devizových intervencí. Právě proto nízká inflační data vedla k tomu, že kurz koruny okamžitě zhruba o deset haléřů oslabil. Zápis z posledního jednání bankovní rady ovšem naznačuje, že příkop mezi zastánci a odpůrci devizových intervencí zůstává hluboký.

V dalších měsících může inflace dále klesnout, na podzim by se mohla snížit dokonce pod jedno procento. V příštím roce by měla inflace kolísat mezi jedním a dvěma procenty.

David Marek , Patria Finance Research


Inflace v červenci jako celek klesla. Z červnové hodnoty 1,6 % klesla na 1,4 %. Celkově je hodnota inflace velmi nízká, stále pod cílem okolo dvou procent. Problematická je ale její struktura. Rozhodně není vyrovnaná, a při pohledu na její strukturu je vidět, jak v některých oblastech ceny rostou výrazně, zatímco jinde klesají. Jde o kontrast mezi oddílem potravin a zbožím dlouhodobé spotřeby. Že je inflace nízká, potvrzuje i měnově-politická inflace, kterou sleduje ČNB. Ta se dlouhodobě pohybuje pod hranicí jednoho procenta.

Červencový výsledek inflace zásadně ovlivnily ceny potravin. Ceny potravin meziročně rostou o 5,7 % a jsou jedním z největších přispěvatelů k inflaci jako takové. Na inflaci se podílely devíti desetinami procentního bodu. Nejvíce rostly ceny mouky, zeleniny nebo mléka. Česko ale není osamocené a i ostatní země v Evropa trápí podobný problém. V eurozóně rostly ceny potravin meziročně podle odhadu Eurostatu o 3,5 %. Slovensko zatím nezveřejnilo svou inflaci za červenec, ale růst bude také kolem čtyř procent, když v červnu rostly ceny potravin o 4,4 %. Pozitivní zpráva je ale v pohledu na meziměsíční srovnání, tedy červen s červencem. Tam celá inflace, ale i ceny potravin, klesaly.

Inflace se zůstala velmi nízká hlavně díky oblasti pošty a komunikace, kde ceny klesly meziročně o bezmála 12 %. Bez tohoto výrazného propadu cen by inflace byla o čtyři desetiny vyšší. Tam hrají rozhodující roli ceny telekomunikačních služeb.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688