BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  08.08.2013 11:11:05

Tesla Motors výsledky opět překvapila

Producent revolučních elektromobilů společnost Tesla Motors (TSLA) včera po uzavření US trhů zveřejnila své hospodářské výsledky za 2Q. Stejně jako již u předchozího reportu došlo opět k pozitivnímu překvapení, když automobilka po očištění o mimořádné položky vykázala znovu zisk. Tentokrát dokonce 26,3 mil. USD, resp. 0,20 USD/akcii. Výsledky pozitivně ovlivnilo zvyšování produkce a tedy prodejů, výše hrubé marže (22 %), resp. i účtování leasingu. Po upravení o posledně zmiňovanou položku dosáhl zisk 7 mil. USD, resp. 0,05 USD/akcii. Trh však očekával ztrátu 0,20 USD/akcii. Po zahrnutí i mimořádných položek se nicméně Tesla navrátila po svém prvním zisku 11,4 mil. USD v 1Q tentokrát do ztráty 30,5 mil. USD (0,26 USD/akcii). Prodeje dosáhly 401,5 mil. USD, resp. celkové příjmy 405,1 mil. USD. V tomto ohledu došlo také k překonání očekávání ve výši 387,9 mil. USD. Tesla totiž za dané období dodala místo plánovaných 4,5 tis. vozů nakonec 5150 vozů. Ke konci 2Q Tesla disponovala hotovostí přes 746 mil. USD oproti 214,4 mil USD ke konci 1Q. Vliv samozřejmě mělo uskutečněné zvýšení kapitálu o 1 mld. USD, díky kterému však společnost splatila předčasně zbytek státních subvencí ve výši 440 mil USD.

Potvrzen byl celoroční výhled dodání 21 tis. vozů, když ve 3Q mají prodeje přesáhnout 5 tis. vozů. V červenci se týdenní produkce automobilky již přiblížila hranici 500 vozů. Tesla otevřela v 2Q na 6 servisních center a má jich tak nyní 47, počet autosalonů se zvýšil o 7 na 41. Plánuje také otevřít svůj první autosalón v Číně. I v té souvislosti a se zvýšením propagace mají v tomto Q vzrůst výdaje. Celkově plánuje investovat 150 mil. USD, když i hodlá zakoupit pozemky na rozšíření továrny. Potvrzen byl cíl dosáhnout ve 4Q hrubé marže 25 %, když však ve 3Q má zůstat u spodní hranice 20 %.  

Tesla kromě již uvedení rychlonabíjecích stanic, které zvládnou nabití baterií na polovinu kapacity za 20 minut, hodlá později v tomto roce pilotně v Kalifornii nabídnout i výměnu baterií. Ta nemá trvat déle než 90 sekund, tzn. má být vlastně rychlejší než klasické tankování. Tento týden budou zahájeny prodeje Modelu S v Evropě. Expandovat s prodeji hodlá především v Norsku, kde letos plánuje prodat 800 vozů.

Vzhledem k poptávce Tesla uvádí, že by anualizované prodeje později v roce 2014 mohly přesáhnout 40 tis. vozů. Připomeňme, že Tesla vstoupila na automobilový trh v roce 2008 se svým modelem Roadster, loni zahájila produkci sedanu Modelu S a v příštím roce by se mělo k zákazníkům dostat SUV, resp. Model X.

Závěrem nutno dodat prvotní tržní reakci na výsledky. Titul včera nejprve zakončil na 134,23 USD (-5,57 %), v „after hours“ však poskočil nad hladinu 150 USD. Jen k včerejší oficiální závěrečné ceně již tržní kapitalizace společnosti dosahovala téměř 16 mld. USD.

Především od dubna titul letos zaznamenává enormní nárůst, když začal stoupat od hladiny 40 USD. O té doby se začaly také snižovat na titulu shorty. Zatímco ke konci března bylo na titulu 31,3 mil. short akcií, zatím poslední data k 15.7. ukazují na 18,5 mil. I tak se jedná o více jak 2 % free floatu. Výsledky na jednu stranou donutí jistě další zavírání krátkých pozic, na druhou stranu řadu investorů přiměje nárůst ceny k jejich otevírání. Titul má v sobě jistě již zahrnuto mnoho prorůstových budoucích očekávání. Vzhledem k ziskovosti, tržbám či i jiným poměrovým ukazatelům, se zdá být přeceněn. Zmínit možno např. tržní kapitalizaci konkurenčních US gigantů. Automobilku General Motors (GM) trh aktuálně oceňuje na více jak 49,1 mld. USD, Ford Motor (F) dokonce na 66 mld. USD.

K dispozici jsou již i první aktualizace doporučení. Jefferies zvýšila cílovou cenu ze 130 USD na 160 USD. Tento cíl potvrdila již i Deutsche Bank. Barclays pak reagovala na výsledky zvýšením cíle z 90 USD na 141 USD, resp. snížením doporučení z „overweight“ na „equalweight“.

J. Zendulka

 

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

02.07.2015Tesla Motors s novým rekordem prodejů BHS (BH Securities a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688