Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  05.08.2013 11:28:32

Programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka bylo doručeno do Poslanecké sněmovny

Vláda na svém dnešním mimořádném zasedání definitivně dokončila práci na programovém prohlášení vlády a jednomyslně ho schválila. Poslední verze dokumentu byla odpoledne doručena do Poslanecké sněmovny. Ve středu 7. srpna s ním Rusnokův kabinet předstoupí před poslance se žádostí o vyslovení důvěry.

Základní teze programového prohlášení se zaměřují na posílení hospodářského růstu, zaměstnanosti, konkurenceschopnosti a čerpání peněz dotačních titulů Evropské Unie. „Naše vláda vzhledem ke svému překlenovacímu mandátu si klade primárně za cíl obnovit důvěru ve veřejné a státní instituce České republiky a s maximálním nasazením, profesionálně a svědomitě spravovat tuto zemi,“ řekl předseda vlády Jiří Rusnok.

Programové prohlášení se také zabývá například čerpáním evropských fondů a podle premiéra je úkolem jeho kabinetu připravit lépe čerpání pro následující programovací období. Rusnokův kabinet chce také dotáhnout zrušení sKaret a zlepšit situaci na úřadech práce.

Programové prohlášení vlády ČR

Preambule

Vláda České republiky jmenovaná prezidentem dne 10. července 2013 vznikla v souladu s ústavním pořádkem České republiky jako přímá reakce na demisi kabinetu Petra Nečase. K té došlo po skandálu, který nemá v dějinách naší země obdoby. Nikdy předtím nedošlo ke zneužití vojenského zpravodajství, jako jedné ze silových složek zajišťujících bezpečnost naší republiky. Tento skandál nejen, že poškodil jméno České republiky v zahraničí a zejména u našich spojenců, ale zásadně oslabil i důvěru občanů v náš stát a jeho klíčové instituce.

Média označují vládu pod mým vedením za vládu odborníků či vládu úřednickou. Kritické hlasy zdůrazňují údajné politické či osobní vazby. To musím odmítnout. Vláda je koncipována jako nepolitická, nestranická a tvoří ji krizoví manažeři jednotlivých rezortů. Jsme odhodláni nasadit všechny své síly k překonání současné společenské, ale i hospodářské krize o tom není nejmenších pochyb.

Hospodářský výkon ČR klesá již 6 čtvrtletí po sobě, počínaje 4Q. 2011 a hrozí, že tento pokles bude dále pokračovat. Vláda tzv. rozpočtové odpovědnosti tak za sebou zanechává nejrychlejší zvýšení státního dluhu v moderní historii země. Prožíváme rovněž hlubokou politickou krizi. Vláda tzv. boje proti korupci rozhodně nezabránila tomu, aby pokračovalo vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes. To vše má mimo jiné i za následek všeobecnou krizi důvěry a odpovědnosti, což oslabuje výkonnost a kvalitu správy země.

Naše vláda proto bude usilovat - v čase do řádných nebo předčasných parlamentních voleb - o obnovení důvěry a odpovědnosti, bez nichž nemohou státní instituce plnohodnotně zabezpečovat dané úkoly.

Jsme rozhodnuti nastavit elementární mechanismy, které přispějí k tomu, aby byl za všech okolností respektován veřejný zájem občanů ČR. To je pro nás hlavní priorita. Respektování zákonnosti a dobrých mravů považujeme za nezbytnou podmínku k naplňování tohoto předsevzetí. Bude k tomu potřeba součinnosti všech státních a veřejných institucí.

ČR je plnohodnotným členem EU a NATO. Je nejvyšší čas začít s nápravou naší reputace v těchto spojeneckých uskupeních. Abychom se opět stali důvěryhodným a uznávaným členem mezinárodního společenství. Proto chceme vrátit těmto pojmům jejich skutečný obsah. Tedy i deklarovaným hodnotám.

Nabízíme spolupráci všem, komu není lhostejný další osud naší země. Základním krédem této vlády je profesionalita, pokora, tolerance, a odvaha.

Do konce řádného volebního období Poslanecké sněmovny zbývá maximálně necelých 10 měsíců. Proto naše vláda zaměří svoji pozornost jen na aktuální, někdy naléhavá rozhodnutí, která je nutno učinit v tomto krátkém období. Není jich rozhodně málo. Ve velké většině byla připravena odcházející vládou a je přirozeným zájmem nás všech zachovat v tomto smyslu nezbytnou kontinuitu rozhodování - přirozeně s korekcemi, často podstatnými, odpovídajícími našemu vládnímu programu.

Řada z těchto rozhodnutí ovlivní vývoj v naši zemi i v delší perspektivě a proto při jejich přípravě musíme pozorně a svědomitě zvažovat jejich důsledky jak pro občany, tak i pro národní hospodářství. V tomto smyslu, nemůžeme být pouze udržovací vládou, nýbrž jsme plnohodnotnou exekutivní sestavou se všemi pravomocemi a pochopitelně i odpovědností.

Kompletní znění programového prohlášení vlády ČR naleznete ZDE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688