BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  25.07.2013 16:43:49

Objem shortů se drží u letošních maxim, u CETV i Intelu na rekordu

Dle v noci zveřejněných statistik se objem short pozic v první polovině měsíce července příliš nezměnil, nicméně zaznamenal druhé sledované období v řadě různorodý vývoj.

K 15.7. totiž oproti konci června na Nasdaq došlo k růstu objemu short pozic o 7,35 mil. akcií na 7,565 mld. Na NYSE Group naopak objem klesl z předchozích letošních maxim o 93,82 mil. na 14,096 mld. short akcií.

Na stupních vítězů se na Nasdaq o prsa na druhé místo dostal Intel, který je tak z hlediska objemu zashortovaných akcií na tom nyní vůbec nejhůře v celé své historii. U stále vítězných akcií Sirius došlo z hlediska objemu shortů naopak k poklesu na nová letošní minima.

Přehled na Nasdaq:

1. Sirius XM Radio (SIRI) s 325,6 mil. akcií (-27,4 mil.)

2. Intel (INTC) s 242,9 mil. akcií (+7,1 mil.)

3. Frontier Comm. (FTR) s 233,5 mil. akcií (+5,6 mil.)

Vůbec poprvé od konce ledna došlo k poklesu objemu shortů u akcií BlackBerry (BBRY), které se drží na 4.místě. Zatímco ke konci června bylo na titulu zashortováno rekordních 184,4 mil. akcií, k polovině července „jen“ 160,8 mil., tj. stále však velmi výrazných 36,37 % free floatu. Propad ceny po reportu hospodářských výsledků tak přispěl vlastně jen k nepříliš výraznému uzavírání short pozic.

Po dnešním reportu hospodářských výsledků a tedy vzedmutí kurzu bude jistě zajímavé sledovat vývoj objemu shortů na akciích Facebook (FB). Těch k polovině měsíce bylo ve vztahu k free floatu 2,34 %, resp. 39,8 mil. Jednalo se o vůbec nejvyšší objem od poloviny prosince, poměrně však vzdálenému dosavadnímu short maximu 95,3 mil. akcií z poloviny listopadu.

Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE se po předchozích několika výrazných růstech na první pozici na konci června dostaly nezvykle akcie farmaceutické Pfizer (PFE). Na titulu bylo short rekordních 335,5 mil. akcií. Za sledované období tentokrát došlo k výraznému poklesu na 169,3 mil short akcií a tím i poklesu na 2. místo. Do čela se tak, rovněž přes pokles, navrátily akcie Nokia (NOK) s 228,4 mil. short akcií (-6,5 mil.). Bronz si drží akcie Bank of America (BAC) se 113,6 mil. short akcií (-1,2 mil.).

Zmínit lze pokračování růstu shortů u akcií Ford Motor (F), které se posunuly na 8. příčku. Zashortovaných 88,7 mil. akcií (+11,7 mil.) je u titulu vůbec nejvyšší objem od konce roku. Připomeňme, že automobilka včera zveřejnila solidní hospodářské výsledky a titul se kurzově posunul na nová 2,5letá maxima. Konkurenční General Motors (GM), která zveřejnila „obdobné výsledky“ dnes, je na tom podobně, když s 82,6 mil. short  akcií uzavírá „Top 10“. Historické maximum bylo na titulu k polovině června (83,5 mil.). Pro porovnání je však na titulu zashortováno 9,78 % free floatu, oproti jen 2,31 % u zmiňovaného Fordu.

Po poměrně klidu v předcházejících sledovaných obdobích je nutné zmínit nárůst shortů u CETV na 6 mil. (+774 tis.), což je pro titul vůbec historicky nejvyšší objem. Emise má však za sebou květnové zvýšení kapitálu, tzn. ve vztahu k free floatu se jedná o stále vlastně podprůměrných 9,99 %.

U KITD se objem snížil o zanedbatelných 5 tis. na 1,96 mil. short akcií.

J. Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688