PROSPERITA finance (PROSPERITA finance)
Komodity  |  18.07.2013 09:25:02

Kde natankovat v dovolenkové sezóně v ČR nebo v zahraničí?

Prázdniny jsou v plném proudu a řada rodin má naplánovanou cestu do různých zemí v Evropě po vlastní ose. Rozhodli jsme se proto podívat na vývoj ropy a cen benzínu u nás i v zahraničí.
Cena ropy překročila opět svá maxima, kde u ropy WTI Crude Oil se dostáváme až na 106,09 po téměř tří měsíční rally. Jeden z faktorů ovlivňující cenu ropy je ekonomická nebo politická situace v zemích, které jsou členy OPEC ( Organizace zemí vyvážejících ropu ) nebo jejich blízkých sousedů. Po Egyptském armádním převratu a miliónových demonstracích, proti nyní již bývalému prezidentu Muhammadovi Mursímu (člen muslimského bratrstva, které se snažilo zakomponovat do Egyptské ústavy islamistické prvky), z minulého měsíce růst ceny ropy na sebe nenechal dlouho čekat s tímto zvýšením souvisí i růst ceny benzínu v ČR.
Nejdražší benzín nalezneme především na Jižní Moravě a v Praze, kde se cena vyšplhala dokonce na úrovně kolem 38.5 /l. Nejlevnější benzínMoravskoslezském kraji zatím drží benzinka FAU, Opavská 425, Velké Hoštice, kde se cena Naturalu 95  pohybuje kolem 34,20 /L a nafty je 33,90 /l.

Velmi silná poptávka stojí podle EIA Petroleum Status Report za poklesem zásob v USA, zásoby ropy jsou v současnosti na 373,9 mil. barelů. Poptávka ve velkoobchodním sektoru v USA se dostala až na 19,3 mil. barelů/den, což můžeme označit jako za jednu z nejvyšších hodnot od září 2011. Předchozí pokles -10.3 M barelů aktuální pokles zásob -9.9 M barelů. Podle Ostravské investorské společnosti PROSPERITA finance, s.r.o. pokles zásob, situace v Egyptě, oznámení zemí mimo OPEC, že tamní produkce ropy by měla v roce 2014 převýšit poptávku po této komoditě a vyšší ceny ropy by mohli naznačovat ústup z těchto pozic, aktuálně jsou ceny futures pro Srpen 2013 v mírném mínusu.

V řeči vývoje cen na čerpacích stanicích v ČR by mohli aktuální ceny zůstat na svých úrovních popřípadě se zvolna zvyšovat vzhledem k tomu, že z předchozích měsíců ropa zaznamenala „stagnaci“ nebo pokles ceny. Cenové rozmezí vidíme mezi 36,5 /l a 39, 5 /l. Při cestě do zahraničí např. do Chorvatska čeští turisti zaplatí za Natural 95/l 35,1 /l a za Naftu 32,89 natankovat se vyplatí již v Rakousku Natural 35,2 /l a Nafta 34,32 /l. Dražší benzín nalezneme v Itálii, Dánsku, Švédsku, Německu, Finsku, Francii všem těmto zemím vévodí Holandsko, kde se můžete dostat za pohonné hmoty i na cenu za Natural 95 46,5 /l a Naftu 37,7 /l. Tankování by se také mohlo nevyplatit ve Slovinsku tam Vás přijde Natural 95 na 38,7 /l a Nafta na 35,3 /l. Hodnoty Naturalu 95 a Nafty jsou přepočítány kurzem 1 Euro – 26 .

Autor: Tomáš Holec
Zdroj: PROSPERITA finance, s.r.o.

PROSPERITA finance, s.r.o. je investorská společnost zabývající se především investicemi na kapitálovém a devizovém trhu, finanční a investiční analytickou činností, provozování investičního zpravodajského portálu, pronájmem bezpečnostních schránek, speciální komerční spisovní službou, finančním poradenstvím ( pojištění, hypotéky, úvěry ) a prodejem investičních drahých surovin jako je např. zlato, stříbro, diamanty, platina, paladium, měď

PROSPERITA finance, s.r.o. patří do skupiny podniků PROSPERITA s historií sahající až od roku 1990. Skupina PROSPERITA má majetkový podíl přibližně v 50 podnicích v ČR. Mezi naše nejznámější „sesterské“ společnosti patří České vinařské závody, a.s., ENERGOAQUA, a.s., KAROSERITA, a.s., TESLA KARLÍN, a.s. VINIUM, a.s., PROSPERITA investiční společnost, a.s. a další.

Více informací na: www.prosperita.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688