Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Reality  |  17.07.2013 16:52:55

Srovnání cen nájmů bytů v jednotlivých částech Prahy

Od ledna letošního roku vstoupila v účinnost novela občanského zákoníku směřující k deregulaci nájmu i pro metropoli a další lokality, kde doposud uplatňována nebyla. Posledních 300 000 tisíc z celkového počtu 900 000 nájemních bytů se tak dočká smluvního určení cen nájemného. Pro snazší určení obvyklé ceny vznikl pod patronací Ministerstva pro místní rozvoj unikátní projekt – cenová mapa nájemného.

Praha - dlouhodobě nejdražší lokalita k bydlení
Bydlení v metropoli je nejdražší v celé republice. Zatímco průměrná pořizovací cena bytu v České republice činila vloni 1 747 244 Kč, v Praze bychom si za tuto částku koupili stěží garsoniéru. Nejdražší lokalitou je Praha 2, tedy oblast Vyšehradu, Nového Města, Vinohrad a části Nuslí. Zde přišel průměrný byt 4 889 909 Kč. Podobně tomu bylo i na Praze 1 (Hradčany, Malá Strana a Nové město), kde stál průměrný byt či apartmán 4 453 595 Kč.

Největší zájem je o malé a středně velké byty
Největší zájem je v Praze o nové byty velikosti 2+kk, o podlahové ploše kolem 55 m2. Server Global Property Guide, který mapuje pro své klienty investiční příležitosti na světovém trhu realit, doporučuje koupi malých bytů o podlahové ploše 35 - 55 m2. Právě zájem o pronájmy těchto bytů je v Praze největší a odpovídá tomu i vyšší nájemní cena. Oproti tomu zájemce o pronájem většího bytu potěší, že čím větší byt si chtějí pronajmout, tím nižší je nájemní cena za metr čtvereční.

Menší byty v Praze představují také zajímavou investiční příležitost s výnosem až 5.4 % ročně. Pro srovnání – celorepublikový výnos z pronájmu se pohybuje kolem 3.5 %.

Ceny se po deregulaci ustálí až za několik let
Smluvní nájemné by se mělo, po dohodě obou stran, určit podle obvyklé ceny na daném místě a v konkrétném čase. Pro pronajímatele to znamená, že mohou zvednout cenu za pronájem, pro nájemce naopak možnost požadovat snížení přemrštěných nájmů. Pokud se strany nedohodnou, určí cenu soud. Podle odborníků z realitní kanceláře RE/MAX může nyní vyjednávání o cenách nájmů trvat až v řádu let.

Mapa nájemného napoví obvyklou cenu
Ve snaze usnadnit občanům určování alespoň orientační ceny nájemného, připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj mapu nájemného pro celou Českou republiku. Podobný projekt nemá na našem území obdoby. Data byla nasbírána na konci roku 2012 a jsou i nadále aktualizována.

Praha se dělí na 21 oblastí
Mapa nájemného zachycuje všech 21 oblastí Prahy, která zahrnují vždy několik sousedících katastrálních území. Z mapy lze vyčíst, jak vypadá charakteristický byt pro danou lokalitu – zda je zděný nebo panelový a jaká je velikost průměrného bytu. K ceně za měsíční pronájem se samozřejmě přidává i atraktivita lokality, především blízkost centra města a dopravní dostupnost.

Nejvyšší nájmy jsou v centru
V centru najdeme spíše větší byty nad 70 m2 ve starší zděné zástavbě. Na Praze 1 se obvyklá nájemní cena za jeden čtvereční metr pohybuje v rozmezí 170 až 240 Kč, což je nejvíce v celé Praze. Vzhledem k větší podlahové ploše průměrného bytu se tu nájemné pohybuje v relacích od 13 700 do 19 200 Kč.

Na Praze 2 rovněž převládají větší byty, nájemní cena za metr čtvereční už je ale nižší, mezi 143 - 155 Kč. Průměrné nájemné se tu pohybuje od 11 400 do 12 400 Kč.

Výhodně vychází lokality Nuslí, Podolí, Smíchova a Vršovic
Tyto lokality sousedící přímo s centrem Prahy vycházejí naopak poměrně výhodně. Typický pro tuto oblast je středně velký byt ve starší zděné zástavbě. Nájemní cena činí 138 – 147 Kč za metr čtvereční. Průměrný nájem se pohybuje od 9 000 do 9 600 Kč. Ještě o pětistovku levněji vychází průměrné nájemné na Praze 4 – tedy v lokalitách Braník, Hodkovičky, Krč, Lhotka nebo Michle.

Nejlevnější nájemné je na sídlištích
Chcete-li bydlet levně, ale přitom v blízkosti centra, zvolte lokality větších sídlišť. Největší zastoupení panelových domů najdeme na Praze 11, kam řadíme například Chodov, Petrovice nebo Háje. Zde se cena za metr čtvereční pohybuje měsíčně od 100 do 125 Kč. Najdeme tu většinou střední byty kolem 65 m2 a tím pádem se poměrně nízko pohybuje i průměrné nájemné – mezi 6 400 až 8 100 Kč.

Za bydlení za Prahou tolik neušetříte
Vybrat si nájemní byt v některé z lokalit u Prahy není tak výhodné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Například na Praze 14, která zahrnuje třeba Uhříněves, Kolovraty, Hájek u Uhříněvsi nebo Dolní Počernice, se průměrná cena za metr čtvereční pohybuje od 99 do 115 Kč. Průměrné nájemné je tu tedy velmi podobné jako na sídlištích v blízkosti centra – od 6 400 do 7 500 Kč.

Závěrem
Mapa nájemného zachycuje průměrný měsíční nájem bytu typického pro danou lokalitou. Při určování ceny nájemného je třeba zohlednit řadu dalších faktorů, jako je typ budovy, ve které se byt nachází. Ve většině pražských částí, vyjma centra, totiž většinou najdeme jak panelovou, tak i starší zděnou zástavbu. Nájemné v panelových domech vychází vždy o něco levněji. Cenu ovlivňuje samozřejmě také celkový stav konkrétní nemovitosti a další faktory.

 

05.11. 11:05  Byt v Praze (Ivosmaroky)
03.11. 13:56  Byt v Praze (Fildasolik)
02.11. 13:35  Byt v Praze (Ivosmaroky)
01.11. 12:17  Byt v Praze (Ondrejsokolik)
02.04. 22:13  Byt v Praze (Kedloubek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688