Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.07.2013 11:08:34

Rýsující se ústup Fedu od politiky tištění nových peněz spustil masivní výprodej na dluhopisových trzích

V průběhu června v plné síle pokračoval výprodej na dluhopisových trzích v globálním měřítku. Nejvýrazněji přitom byly nadále postiženy trhy rozvíjejících se zemí spolu s lokálními měnovými kurzy. Pokles cen hnala obava z blížícího se nástupu postupné neutralizace měnové expanze amerického Fedu, již poprvé Ben Bernanke indikoval začátkem května.

Cenové ztráty na obligačních trzích akcelerovaly začátkem června a poté po zasedání měnového výboru Fedu (mění nastavení měnové politiky) 19. června, po kterém Bernanke upřesnil, že na základě aktuální prognózyFed v plánu začít koncem roku se snižováním tempa nákupů vládních a agenturních dluhopisů a úplně jej ukončit do poloviny následujícího roku. Výrazné cenové ztráty si připisovaly také obligační trhy regionu střední a východní Evropy v čele s Tureckem a Polskem, oslabovaly také trhy v Maďarsku či Rumunsku. Výjimkou nebyly ani „bezpečné“ české státní dluhopisy. Nejvýraznější ztráty z námi sledovaných trhů utrpěla v uplynulých týdnech turecká aktiva (dluhopisy a měnový kurz turecké liry). Vedle nepříznivého vlivu obav z utažení globální likvidity cenám uškodilo rozpoutání protivládních demonstrací a s nimi spojené zvýšené politické rizika. V případě Polska a Turecka nicméně pomohly k určité stabilizaci měnových kurzů přímé či měnověpolitické intervence místních centrálních bank.

 

Čtěte příspěvky z blogu Marka Mobiuse na PenizeNAVIC.cz:

 - Mark Mobius odpovídá na dotazy čtenářů (12)

 - Nepokoje by neměly Turecko vykolejit

 - Nejlepší čas k investování

 

Domníváme se, že cenové propady zejména na dluhopisových trzích rozvíjejících se zemí a oslabení lokálních měnových kurzů je ve většině případů přehnanou reakcí vyvolanou na jedné straně zvýšenou aktivitou pákových investorů (hedge fondy), na straně druhé obavami, respektive přípravou na rozsáhlé odlivy aktiv z fondů zaměřených na rozvíjející se dluhopisové trhy. Tyto obavy se však prozatím nenaplňují. Navíc je potřeba zdůraznit, že nastíněný plán Fedu představuje pouze postupné utlumení prováděné měnové expanze (tištění nových peněz), nikoliv posun k měnové restrikci. Čistě z fundamentálního pohledu se nám aktuální výrazně snížené ceny zejména dlouhodobých dluhopisů na rozvíjejících se trzích jeví jako atraktivní a v dalších týdnech očekáváme minimálně částečný návrat směrem k předešlým vyšším úrovním.

V případě tureckých aktiv očekáváme postupné zklidnění lokální situace, ukončení demonstrací a pokračování současné vládní garnitury AKP premiéra Erdogana směrem k blížícím se dvojím volbám v příštím roce s pozitivním dopadem na ceny vládních obligací a měnový kurz. Jako atraktivní na současných úrovních vnímáme polské dluhopisy, věříme také v posílení zlotého (pevný makroekonomický fundament, silná centrální banka). Ve střednědobém horizontu a s ohledem na příznivý makroekonomický vývoj a pravděpodobné snižování úrokových sazeb centrální bankou hodnotíme pozitivně také rumunské dluhopisy.

Na druhou stranu je však třeba říci, že v delším horizontu bude postupná neutralizace měnové politiky Fedu tlačit bezrizikové výnosové křivky na vyšší úroveň, což bude limitovat výkonnostní potenciál také v případě rozvíjejících se dluhopisových trhů.

 

Ondřej Matuška

Portfoliomanažer

Conseq Investment Management a.s.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688