Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.07.2013 14:34:22

Prodeje nových bytů v Praze v 1. pololetí: nejvíce v Praze 9, koncentrace trhu pokračuje

Nejvíce nových bytů v Praze se v letošním roce zatím prodalo v městském obvodě Praha 9. Ta spolu s Prahou 10 a Prahou 5 tvoří trojku nejprodávanějších oblastí, které v letošním roce stáhly více než 78 % celé pražské poptávky. Vyplývá to z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která dlouhodobě sleduje všechny developerské projekty na pražském trhu.

Celkový počet prodaných nových bytů v celé Praze dosáhl za první pololetí letošního roku hodnoty 2369. To je přibližně o 36 % více, než za stejné období loňského roku. Při pohledu na graf prodejů podle jednotlivých městských obvodů jsou patrné obrovské rozdíly mezi jednotlivými lokalitami a výrazný náskok tří nejprodávanějších.

„Pokud bychom sečetli prodeje nových bytů ve třech nejprodávanějších městských obvodech, dostaneme se k číslu 1864. To představuje zhruba 79 % všech letošních prodejů. Poptávku tedy nadále stahují oblasti s tzv. superlevnými byty a tento trend neustále sílí,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Nejprodávanější lokality jsou Horní Měcholupy, Zličín a Libeň

Při srovnání jednotlivých katastrálních území z hlediska prodejnosti zatím suverénně vedou Horní Měcholupy následované Zličínem, tedy lokality, kde je nabídka cenově dostupných bytů nejvyšší. V TOP10 nejprodávanějších katastrálních území pak mají z tzv. superlevných lokalit své zastoupení ještě Kyje, Uhříněves a Letňany.

Zajímavé je postavení Libně, Stodůlek a Vysočan mezi pěti nejprodávanějšími lokalitami. Jedná se o lokality, kde se prodává velké množství developerských projektů v různých stádiích realizace, doslova jeden vedle druhého. I když tyto projekty většinou nedosahují tak dobré relativní prodejnosti a řada z nich je dokonce již zkolaudována a stále není vyprodána, celkové absolutní číslo prodaných bytů je logicky velmi vysoké. Spíše než prodejním úspěchem několika málo projektů je to ale dáno velkou nabídkou v desítkách projektů, kde se v každém prodá jen část bytů.

„Dosavadní výsledky ukazují, že trh nemovitostí během posledního roku doznal velkých změn z hlediska chování kupujících. Po spuštění cenové války vloni na podzim inklinují dnešní kupující především k bytům prodávaným v cenovém rozmezí 35 – 45 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH a stoupá podíl bytů kupovaných za účelem investice nebo zajištění na stáří. Odhaduji, že v cenové relaci do 50 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH bude realizováno přibližně tři čtvrtiny všech letošních prodejů,“ vypočítává Evžen Korec.



EKOSPOL je letos jedničkou na trhu, prodal již 400 bytů

Vynikající prodejnost cenově dostupných bytů potvrzují i prodejní výsledky společnosti EKOSPOL. Za první pololetí letošního roku totiž našlo majitele již 398 bytů z její nabídky. To je jen o 44 bytů méně, než činily prodeje této společnosti za celý loňský rok. A podle dostupných dat je to také nejvíce ze všech developerů v letošním roce!

„Cílem, který jsme si na začátku roku stanovili, bylo prodat letos 500 – 600 bytů. Dnes můžu říci, že jsem si jistý, že tento cíl bude nejen splněn, ale velmi pravděpodobně i překonán. Jen ve dvou našich lokalitách v Kyjích a v Měcholupech jsme už letos prodali přes 330 bytů a do prodeje připravujeme další etapy. A současné příznivé ceny udržíme,“ uzavírá Evžen Korec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688