Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.07.2013 10:18:29

Komentáře k vývoji průmyslu - chybí zdroje růstu, nic nenasvědčuje konci recese

Průmyslové výrobě jako celku se v květnu nedařilo. Všechny pro českou ekonomiku klíčové obory měly spíše problémy a jejich výsledky byly slabé. Průmysl klesl o 2,2 %, meziměsíčně vzrostl o 0,7 %. Průmysl tak stále nenašel pozitivní směr. Prakticky celý letošní rok přináší záporné hodnoty a nedaří se žádnému odvětví přinést impuls k tomu, aby průmysl jako celek dokázal začít růst.

V rámci špatných hodnot lze najít několik odvětví, kterým se vyloženě nedaří. Je to například těžba a dobývání, které klesly o čtvrtinu. Problémy se týkají hlavně těžby uhlí (-31,9 %), protože jeho cena v posledních měsících výrazně klesá a tak se v některých případech těžba nevyplácí. Za poklesem cen stojí více faktorů. Jsou to jednak nadbytečné kapacity, protože se do centra zájmu dostává břidlicový plyn a uhlí není až tak atraktivní. Navíc, výroba kovů také prochází svou krizí (v Česku -4,3 %), tento tradičně velký odběratel uhlí nepotřebuje tak vysoké dodávky. To ve výsledku sráží cenu uhlí na světových trzích a tím i rentabilitu jeho těžby.

Pozitivní hodnoty tentokrát nepřinesla ani výroba aut, která klesla o 2,6 %. V porovnání s poklesy ze začátku roku jde ale o stabilizaci produkce, která fakticky odpovídá situaci, jaká je v Evropě, kam směřuje velká část jejich exportu. Zde s výjimkou dubna klesají počty registrací nových automobilů.

Růst produkce v průmyslu v květnu přišel hlavně ve výrobě elektřiny (1,5 %) a ve výrobě strojů a zařízení (7,7 %). Ta je vůči celkové krizi průmyslu relativně odolná a dokázala si zachovat své objemy a pozvolna roste. Ostatní růstové obory mají na průmyslu jako celku už menší podíl - ať jde o zpracování dřeva, nebo výrobu papíru, případně výrobu nábytku.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

Průmyslová výroba se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,7 procenta, meziročně klesla o 2,2 procenta. Data sice stále neposkytují dostatek argumentů k optimismu, který naznačují poslední hodnoty indexu nákupních manažerů, nicméně alespoň ukazují zmírnění negativního trendu.

Na celkovém výsledku průmyslové výroby se výrazně projevil útlum těžby nerostných surovin. V tomto odvětví produkce meziročně klesla o více než čtvrtinu. Recese výrazně zasáhla také odvětví výpočetní techniky a elektroniky, zde výroba v květnu meziročně klesla o 17,8 procenta. Základní produkce hutí se snížila o 4,3 procenta. Automobilky hlásí snížení výroby o 2,6 procenta. Již druhý měsíc naopak solidně roste produkce strojů a zařízení, v květnu se meziročně zvýšila o 7,7 procenta.

Údaje o nových zakázkách přinesly záblesk naděje v dubnu, kdy hodnota zakázek meziročně stoupla o 5,8 procenta. Optimismus ovšem chladí květnový pokles o 6,1 procenta. Exportní zakázky se snížily o 8 procent, domácí jen o 2,3 procenta.

Recese nutí průmyslové firmy šetřit, proto se průměrná mzda zvýšila pouze o 1,1 procenta, což znamená reálný pokles o 0,2 procenta. Zaměstnanost v průmyslu se snížila o 1,8 procenta.

Z průmyslu nyní přichází smíšené signály: výsledky šetření mezi průmyslovými firmami zahrnuté v indexu nákupních manažerů přinesly v květnu a červnu naději na konec recese, oficiální statistická data o výrobě a zakázkách však zatím zůstávají v minusu, byť to nejsou tak hluboké propady jako na přelomu roku. Prozatím to vypadá, že po loňském poklesu průmyslové výroby, dojde i letos k mírnému snížení.

David Marek , Patria Finance




Přečtěte si také:

16.08.2021Růst cen v tuzemském průmyslu již vyšplhal k 8 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.04.2020Komentář: Průmysl v recesi Patria (Patria Finance)
08.04.2019Průmysl se vrátil k růstu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688