Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  24.06.2013 10:50:27

BCPP funguje již 20 let - celkem zobchodovala CP za 7,631 biliónu korun

Burza završila dvacet let své novodobé existence. Za toto období změnily prostřednictvím pražské burzy majitele akcie v celkové hodnotě 7,631 bil. .

Ačkoliv se první obchodní den v novodobé historii Burzy cenných papírů Praha (BCPP) uskutečnil 6. dubna 1993, za skutečné zahájení obchodování lze považovat až datum 22. června 1993, kdy bylo na trh uvedeno 622 emisí z první vlny kuponové privatizace. Od té doby byly během celkem 4.824 obchodních dnů zobchodovány akcie v celkové hodnotě 7,631 bil. . Tato suma jen pro srovnání reprezentuje zhruba 7 násobek ročního příjmů rozpočtu České republiky. Hodnota hlavního indexu PX vzrostla za dané období z 335,2 bodů na nynějších 877,53 bodů, tedy o plných 161,79 %.

Ještě impozantnější sumu reprezentuje hodnota vypořádaných obchodů Centrálním depozitářem cenných papírů, dceřinou společností BCPP, která činí více než 52 bil. .

Další dceřiná společnost burzy, POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, která je od roku 2007 organizátorem trhu s českou elektrickou energií (od roku 2008 rovněž se slovenskou a od roku 2009 s maďarskou), za dobu své existence zobchodovala elektřinu s místem dodání v ČR v celkovém objemu 177 301 268 MWh, tedy téměř trojnásobek průměrné roční spotřeby České republiky.

Historie pražské burzy sahá mnohem dále než do roku 1993. Trh s cennými papíry fungoval v Praze již od 17. dubna roku 1871. Obchodování probíhalo v ulici Na Příkopě až do 27. července 1914, kdy bylo stejně jako v ostatních evropských zemích přerušeno v souvislosti s první světovou válkou.

Činnost pražské burzy byla opětovně zahájena po válečných omezeních teprve po vzniku samostatného československého státu dne 3. února 1919. Období tzv. první republiky bylo pro burzu z historického pohledu velmi úspěšné. Burza se v této době těšila velké podpoře ze strany státu, který ji mohutně využíval při získávání financí na budování nového samostatného Československa. Burzovní komora si tak mohla dovolit vyřešit otázku, která burzu trápila od samého jejího vzniku – tedy vybudování stálého důstojného sídla. Po několikaletých peripetiích mohl být 6. dubna 1938 slavnostně otevřen burzovní palác vystavěný dle návrhu architekta Jaroslava Rösslera. Budova se nachází na místě dřívějšího Federálního shromáždění, nyní nové budovy Národního muzea v ulici Vinohradská 1 (dříve Hooverova třída). Nová budova sloužila svému účelu pouhý rok do okupace Československa. Poté byla burza uzavřena.

Po skončení druhé světové války již obchodování nebylo obnoveno. Výnosem ministerstva financí Československé republiky ze dne 15. dubna 1948 bylo nařízeno, aby byla burza trvale uzavřena a veškerý majetek zkonfiskován.

Další zajímavé informace o bohaté historii a vývoji Burzy cenných papírů Praha lze získat na stránkách 20let.pse.cz. Návštěvníci stránek mají příležitost seznámit se interaktivním způsobem s vývojem kapitálového trhu a osobnostmi, které se na jeho vzniku podílely nebo sehrály v historii burzy významnou roli.

Historické milníky:

·         17. dubna 1871 – první burzovní shromáždění

·         27. července 1914 – burza zavřena v souvislosti s první světovou válkou

·         3. února 1919 – obnovení obchodování (období tzv. první republiky)

·         6. dubna 1938 – slavnostně otevřen burzovní palác (nynější nová budova Národního muzea, dříve Federální shromáždění)

·         30. června 1948 – likvidace majetku burzy, vyvlastnění burzovního paláce

·         6. dubna 1993 – zahájení novodobého obchodování se sedmi emisemi

·         22.června 1993 – na trh se dostává 622 emisí z první vlny kuponové privatizace

·         5.dubna 1994 – zahájení počítání hlavního indexu PX

·         1. října 2002 – zahájení obchodování s první zahraniční emisí (Erste Bank)

·         2004burza se stává členem Federace evropských burz a současně získává statut „Designated offshore securities market“ od americké komise pro cenné papíry (U.S. SEC)

·         28. června 2004 – první IPO v novodobé historii, na trh vstupuje společnost Zentiva

·         17. července 2007 – zahájení obchodování na POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (energetická burza)

·         8. prosince 2008 – majoritním akcionářem pražské burzy se stává vídeňská burza

·         14. ledna 2010 – vzniká největší středoevropské uskupení burz - skupina CEESEG (CEE Stock Exchange Group) sdružující burzy ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani

·         2. července 2010 – zahajuje činnost Centrální depozitář cenných papírů (dceřiná společnost pražské burzy), který přebírá evidenci cenných papírů po společnosti Středisko cenných papírů

·         27. července 2011burza má prvního zahraničního člena, maďarského obchodníka s cennými papíry společnost Equilor

·         30. listopad 2012burza úspěšně implementuje nový obchodní systém Xetra®, který je standardem pro celou skupinu CEESEG

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha je z 92,74 % dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejímiž členy jsou rovněž burzy v Budapešti, Lublani a Vídni. CEE Stock Exchange Group je největší burzovní skupinou v regionu střední a východní Evropy. Kromě čtyř akciových trhů CEESEG provozuje rovněž tři komoditní burzy a spoluvlastní 5 clearingových center a dva centrální depozitáře.

Jiří Kovařík

Ředitel odboru externí komunikace

 

 

 

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688