TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2013 13:18:04

ODS přišla za týden o třetinu svých voličů! Posílila levice a extremisté

Vládní krize, kterou rozpoutala policejní razie na Úřadu vlády a dalších místech, oslabuje členy vládní koalice a naopak posiluje malé a extremistické strany. Ukázal to průzkum aktuálních volebních preferencí společnosti SANEP.

Tvrdě na skandál doplatily především strany ODS a TOP 09. Ty přišly za pouhý týden o velkou část své voličské základny. Zatímco před týdnem, tedy před policejním zásahem, měla ODS podporu 13,4 procenta voličů, o týden později, v bezprostřední reakci na aktuální události na domácí politické scéně, má ODS podporu už pouze 9,1 procenta voličů. V případě TOP 09 se jedná o propad z 11,7 na 8,9 procentních bodů. 

"Srovnání poukazuje na jedné straně na upevnění pozice dvou nejsilnějších levicových stran, kterými jsou vedoucí ČSSD a aktuálně druhá nejsilnější strana KSČM a na straně druhé na rozčarování pravicových voličů, jejichž hlasy mohou skončit u menších stran a hnutí, či mohou posílit řady nevoličů,“ dodávají sociologové společnosti SANEP. 

Skandál totiž pomohl posílit pozici ČSSD (aktuálně 29,7%) a KSČM (aktuálně 17,3%). Šetření však nezahrnuje reakci voličů na nominaci stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Miroslavy Němcové na premiérský post.

Posilují malé strany i extrémisté

Současná politická situace by mohla podle průzkumu eskalovat v podporu malých a nových politických subjektů, ale i extremistických stran.

“Tento možný vývoj naznačuje posílení Strany zelených z 2,8% před týdnem, na aktuální 3 procentní body. Ke tříprocentní hranici se pak přibližuje Suverenita (SBB) a to s aktuální podporou 2,8% voličů, ale i Česká pirátská strana s aktuální podporou 2,2% voličů,“ konstatují sociologové.

Politická krize dále pomohla i politickému hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO 2011, které překročilo hranici dvou procent s podporou 2,1% voličů. To se však podařilo i Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která má aktuálně podporu 2,2% voličů. Stejně tak posílila strana LEV 21 bývalého premiéra Jiřího Paroubka, která si během týdne polepšila z 2,9% na 3,1%. Lepší výsledek zaznamenala i SPOZ, která měla před vypuknutím vládní krize podporu 6,7% voličů, ovšem týden po vypuknutí vládní krize má na své straně již 7,3% voličů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688