BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  18.06.2013 15:05:00

Zprávy z regionu – CZK ovlivňují více komentáře ČNB než aktuální politická situace; analýza EUR/CZK, EUR/PLN, EUR/HUF

Středoevropské měny v průběhu úterní obchodní seance oslabovaly v nesmělém obchodování před středečním vyvrcholením zasedání americké centrální banky (Fed). Od něhož si trhy slibují, že ozřejmí budoucnost programu měnového uvolňování (QE). Zasedání Fedu je klíčovou událostí tohoto týdne. Americký měnový program letos výrazně podpořil poptávku po rizikových aktivech, mezi které patří právě i středoevropské měny. Z tohoto důvodu i trhy v našich zeměpisných šířkách netrpělivě čekají na rozhodnutí, kdy a o kolik plánuje Fed snížit objem nakupovaných dluhopisů ze současné hodnoty 85 mld. USD měsíčně. Vůči euru dnes zatím nejvíce ztratil maďarský forint HUF (0,65%), pak polský zlotý PLN (0,45%) a nejméně česká koruna CZK (0,22%).

Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek ve včerejším rozhovoru pro Wall Street Journal uvedl, že nízké úrokové sazby, které nyní ČNB drží téměř na nule, mohou být udržitelné jenom z krátkodobého časového hlediska. V dlouhém období mohou být pro ekonomiku nebezpečné a zdrojem risku vytvoření cenové bubliny na některých aktivech. Další člen bankovní rady Lubomír Lízal se včera vyjádřil, že intervence na měnovém trhu směrující k oslabení domácí měny jsou nyní více pravděpodobné než na začátku letošního roku, a to kvůli nižší inflaci. Přičemž dle jeho slov se kurzová intervence v domácí ekonomice projeví mnohem dříve, než snížení úrokových sazeb.

Aktuální politická situace v České republice se zatím na koruně neprojevuje a zdá se, že ji více řídí komentáře členů bankovní rady, než politici.

Česká národní banka dnes vydala zprávu o finanční stabilitě, dle které finanční sektor v České republice zůstává stabilní a vysoce odolný vůči vnějším rizikům. Bankovní sektor je dravý, kapitálově dobře vybavený a podle přísných zátěžových testů je schopen odolat velmi silným šokům. Největší hrozbou pro udržení finanční stability v ČR je dle dnešní zprávy pokračující a prohlubující se propad ekonomické aktivity. Ten způsobuje pokles příjmů domácností a podniků, kterým by mohly začít docházet finanční rezervy ke splácení dříve přijatých závazků. „Na finančních trzích pak vidíme určitá rizika spojená s honbou za výnosem,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Zátěžové testy ukázaly, že bankovní sektor disponuje dostatečným kapitálem, který umožňuje vstřebat negativní šoky a udržet celkovou kapitálovou přiměřenost dostatečně nad 8% regulatorní hranicí, a to i v případě varianty nejvíc nepříznivého vývoje. Rovněž pojišťovny a penzijní fondy obstály v zátěžovém testování, především kvůli vysoké úrovni svého kapitálu. Družstevní záložny jsou stále hodnoceny jako rizikový segment.

EUR/CZK se v posledních dnech pohybuje bez jasného trendu. Cena má tendenci reagovat velmi impulsivně a trh se tak nejeví jako příliš bezpečný. Z hlediska trendu jde spíše o nadvládu prodávajících, protože trh se stále drží pod rozhodující rostoucí trendovou linií z denního grafu. Největší význam pro současné obchodování má Fibonacciho hladina 38,2, která je velmi silnou rezistencí a je v konfluenci  právě s nejdůležitější trendovou čarou.


EUR/PLN během dnešní seance opustilo formaci klesajícího klínu a uzavřelo nad rezistenční hladinou 4,25. Současné podmínky by napovídaly změně nálady na trhu a nástupu býku, avšak vzhledem k poloze oscilátorů a vývoji posledních 4 hodin je velmi pravděpodobné, že se trh vrátí k supportu 4,2234. Rozhodující vliv bude mít reakce na hladinu 4,25.


EUR/HUF se silně odrazil od supportu kolem hladiny 290,0 a stále posiluje. Problémem současného sentimentu může být silná rezistence na Fibonacciho hladině 50, kde by nákupní horečka mohla skončit. Trh tak pravděpodobně nezvládne hned napoprvé překonat tento odpor.



 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.10.2021Komentář k rozhodnutí ČNB - CZK bude na přelomu roku testovat hladinu 25 za euro Generali Investments/Research (Generali Investments/Research)
31.08.2021Koruna se vymanila z pásma 25,50-25,55 CZK/EUR (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.11.2018CZK: Kurz EUR/CZK nad 26 Research (Česká spořitelna)
19.02.2018Koruna po více než týdnu posílila proti euru k úrovni 25,30 CZK/EUR (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688