Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.06.2013 09:18:27

EU má mandát pro zahájení jednání o obchodní dohodě s USA

Rada pro zahraniční věci schválila mandát pro zahájení jednání o obch. a inv. dohodě mezi EU a USA. Cílem je, aby dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) reflektovala podmínky ekonomické spolupráce EU a USA v 21. století.

V pátek zasedala v Lucemburku Rada pro zahraniční věci EU ve formátu ministrů obchodu. Nejdůležitějším výsledkem jednání je schválení mandátu pro zahájení jednání o obchodní a investiční dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy, pro kterou se již vžila zkratka TTIP. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky, který na jednání vedl českou delegaci, probíhalo schvalování mandátu pro zahájení jednání s USA ve velmi napjaté atmosféře. "Navzdory všeobecné shodě na ekonomických přínosech budoucí dohody napříč vládami i podnikateli všech členských států EU, Francie neslevovala ze svého odmítavého postoje k zařazení sektoru audiovizuálních služeb do dohody," upřesnil. Toto téma je na francouzské vnitropolitické scéně extrémně citlivé a velmi vážně hrozilo, že Francie kvůli tomu mandát zablokuje. Nicméně ministři společně s Evropskou komisí nakonec dospěli k uspokojivému řešení a mandát byl schválen. České delegaci se v průběhu jednání podařilo do mandátu prosadit pojistky, které by v budoucnu měly zabránit zjevně neoprávněným žalobám v oblasti ochrany investic.

"Pokud bychom se v rámci EU na mandátu neshodli již nyní, považoval bych to za brzdu projektu, od jehož výsledku si společně s českými podnikateli hodně slibujeme," uvedl k náročnému jednání Hovorka s tím, že podle dopadových studií jsou potenciální zisky z dohody odhadovány zhruba na 119 miliard EUR pro EU a 95 miliard EUR pro USA ročně. Téměř čtyři pětiny z celkových zisků má přinést odstranění netarifních bariér s tím, že vývoz z EU by měl vzrůst zhruba o 28 procent ve všech sektorech. "Pro českou ekonomiku bude klíčové zejména odstranění celních i netarifních bariér, otevření amerického trhu s vládními zakázkami a možnost ještě bližšího partnerství s tak silným hráčem, jakým jsou Spojené státy. Již průběh schvalování mandátu sice napovídá, že samotná jednání o TTIP nebudou jednoduchá, ale v dohodě vidím obrovskou příležitost, jak dát oběma ekonomikám nový impuls. Proto považuji schválení mandátu za velký úspěch a další významný krok k posílení obchodu mezi dvěma největšími světovými trhy," dodal náměstek Hovorka.

Na jednání Rady byla současně diskutována obchodní dohoda s Kanadou a možné vyhlídky na ukončení probíhajícího jednání. Podle komisaře de Guchta situace pokročila tak, že mohou být jednání ukončena velmi brzy. V reakci na tuto informaci přivítal náměstek Hovorka pokrok směřující k nalezení vyváženého kompromisu v co nejbližší době a zároveň připomněl přetrvávající jednostrannou vízovou povinnost pro občany ČR při cestě do Kanady. "Věřím, že po změně azylového zákona stihne Kanada přijmout příslušná exekutivní rozhodnutí k odstranění vízové povinnosti pro občany ČR do podpisu smlouvy," dodal.

V oblasti legislativy diskutovala Rada dosažení politické shody s Evropským parlamentem na znění návrhů označovaných jako "obchodní Omnibus". Jde o právní předpisy, které adaptují pravidla v oblasti společné obchodní politiky na prostředí po Lisabonské smlouvě. Na žádost Nizozemí a Francie se dále projednával postoj EU k pracovním podmínkám v textilním průmyslu v Bangladéši v reakci na nedávné zřícení továrny. Na uzavřeném neformálním obědě ministrů proběhla diskuse o obchodních vztazích EU s Čínou.

Zdroj: TZ MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688