Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  17.06.2013 08:05:00

Euro proti dolaru atakovalo čtyřměsíční maximum

Uplynulý týden byl z pohledu společné evropské měny úspěšný , když prakticky po celý týden euro posilovalo a ve druhé polovině týdne již kurz přesáhl 1,3350 USD/EUR a dostal se tak na nejvyšší úroveň od konce února. V celotýdenním hodnocení si tak euro polepšilo o téměř dvě procenta, i když v samotném záběru týdne jsme byli svědky mírné korekce předchozích eurových zisků a stabilizace kurzu mezi 1,3300 a 1,3350 USD/EUR.
 
Dolar doplácí zejména na své výrazné ztráty, které v uplynulých dnech utrpěl vůči japonskému jenu. To se pak částečně projevilo i na trhu USD/EUR. Z evropských dat sice v minulém týdnu pozitivně překvapila statistika dubnové francouzské průmyslové výroby a následně i průmyslu eurozóny jako celku. Nic to však nemění na faktu, že v problematických zemích jižního křídla průmysl nadále klesá. Ze Spojených států přišla smíšená data. Na straně jedné příjemně překvapily květnové maloobchodní tržby a slušný pokles zaznamenal týdenní počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Na straně druhé v pátek zveřejněná data rozhodně nenadchla - zklamala květnová průmyslová výroba i předběžný červnový údaj spotřebitelské důvěry University of Michigan.
 
Tento týden přinese celou řadu zajímavých událostí. Zítra a ve středu bude zasedat nejvyšší vedení americké centrální banky. V posledních týdnech zveřejněná data nepřinesla nic tak zásadně nového, aby to změnilo uvažování centrálních bankéřů. Spíše než samotný výstup z jednání tak bude důležitější až následná tisková konference (uskuteční se ve středu večer našeho času). Na té by novináři mohli přimět šéfa Fedu Bernankeho, aby se přesněji vyjádřil k podmínkám, za kterých by centrální bankéři začali uvažovat i zmírňování třetího kola programu kvantitativního uvolňování. Pokud je o ekonomické indikátory, týden bude bohatý na data z trhu nemovitostí. Ta by měla potvrdit oživující se trendy patrné již několik čtvrtletí.
 
Evropu čeká 27. až 28. června summit EU. Jeho předskokanem bude dnešní a zítřejší summit euroskupiny/ECOFINu. Na programu by měla být tři témata: (1) zakončení evropského semestru, (2) opatření na snížení nezaměstnanosti mladých a (3) zhodnocení postupu v budování bankovní unie. Důležitější možná bude dnešní a zítřejší jednání skupiny zemí G8 ze zaměřením na obchod a daně. Zásadní by bylo, pokud by se podařilo uzavřít dohodu mezi USA a EU, což by podle odhadu Evropské komise přidalo evropskému HDP 0,27 až 0,48 procentního bodu. Mezi klíčové evropské indikátory tohoto týdne budou patřit PMI indexy aktivity z průmyslu a ze služeb za květen, které budou publikovány ve čtvrtek. Data by měla poukázat na to, že aktivita v těchto sektorech se již snižuje pomaleji a tudíž recese se již neprohlubuje.
 
Evropská data ale rozhodně euro fundamentálně nepodporují. Současné silné úrovně kurzu eura vůči dolaru v blízkosti čtyřměsíčního maxima nejsou podle nás dlouhodobě udržitelné. Nicméně pro tento týden je zejména vzhledem k jednání FOMC výraznější posilování dolaru málo pravděpodobné. Po výrazném vzestupu výnosů amerických státních dluhopisů v posledních týdnech je pravděpodobnější holubičí komentář ze strany B. Bernankeho.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)

Přečtěte si také:

27.07.2020Euro proti dolaru atakuje nejsilnější hodnoty za téměř dva roky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.11.2015Dolar proti euru atakuje mnohaměsíční maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.06.2013Euro oproti dolaru na čtyřměsíčním maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.09.2012Euro proti dolaru na čerstvém čtyřměsíčním maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688