TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  13.06.2013 12:31:23

Nečasova vláda a její největší průšvihy! Přečtěte si!

Podle politologa Josefa Mlejnka mladšího Nečasova vláda dokázala jedinou věc, udržela se u moci. Nečasův kabinet provázely a provázejí korupční kauzy ministrů, kauzy poslanců souzených za korupci, koaliční a stranické rozbroje, politické handlování při získávání dostatečné podpory pro vládní návrhy zákonů a mnohačetné odchody ministrů z rezortů.

 

Z dlouhého seznamu malérů současného kabinetu vybíráme největší průšvihy.

Sporná státní zakázka pro firmu Promopro

 

V kauze jde o údajně předraženou státní zakázku, která byla bez výběrového řízení uzavřena s firmou Promopro za českého předsednictví EU. Vicepremiérem pro evropskou problematiku byl v té době Alexandr Vondra (ODS), jehož si premiér Nečas vybral do svého kabinetu jako ministra obrany. Protikorupční policie minulý měsíc navrhla v souvislosti se zakázkou stíhat 12 lidí. Vondra, jenž vloni v prosinci na ministerskou funkci rezignoval, však mezi nimi nebyl. Svůj odchod z vlády Vondra zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.

 

Aféra na Státním fondu životního prostředí

 

Koncem roku 2010 vypukla kauza údajné korupce na ministerstvu životního prostředí, které vedl Pavel Drobil (ODS). Jeho poradce Martin Knetig podle žaloby nabídl členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz Státního fondu životního prostředí na účet této banky. Premiér Nečas se ministra Drobila zastal, Drobil přesto podal demisi. Hlavní postava kauzy, poradce Knetig, byl letos v dubnu obvinění z nepřímého úplatkářství definitivně zbaven.

 

ČTĚTE TAKÉ:

 

Údajné uplácení poslanců Věcí veřejných

 

Začátkem dubna 2011 poslanec Jaroslav Škárka řekl, že dostává od lidí kolem neformálního lídra VV Víta Bárty peníze za loajalitu. Ke Škárkovi se přidala i předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. V dubnu 2012 vyměřil Obvodní soud pro Prahu 5 Bártovi 18 měsíců s podmínečným odkladem na 2,5 roku za to, že bezúročnými půjčkami uplácel bývalé stranické kolegy. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Škárka i Bárta se proti verdiktu odvolali a letos v březnu byli definitivně zproštěni obžaloby.

 

Odkloněné peníze ministra Martina Kocourka

 

Počátkem listopadu 2011 rezignoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že jeho matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments a už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak na její účet přišlo 16,14 milionu korun. Kocourek při vysvětlování transakce uvedl, že peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je "odklonil" od problémů s rozvodem v roce 2008. Policie následně obvinila Kocourka a jeho matku z poškozování věřitele. Stíhání obou ale bylo minulý měsíc zastaveno, mimo jiné proto, že policie nezískala souhlas Kocourkovy exmanželky se stíháním.

 

NAPSALI JSME: 

 

Sporná IT zakázka na Ministerstvu práce a sociálních věcí

 

Vloni v říjnu protikorupční policie obvinila náměstka ministra Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Podle policie nabídli firmě OKsystem přidělení zakázky na 100 milionů, pokud stáhne stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže na postup ministerstva při zadání zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek. Poté, co policie Šišku zatkla a soud ho poslal do vazby, odstoupil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688