Research (Česká spořitelna)
Investice  |  12.06.2013 09:38:08

V centru pozornosti a spekulací jsou všechny 3 hlavní centrální banky

Nejdříve se ještě vrátíme k zasedání BoJ, o kterém jsme se zmínili už včera. Japonská centrální banka se rozhodla, že zatím nebude navyšovat svá stimulační opatření, která oznámila v dubnu. Nervózní trh dluhopisů by to sice ocenil (a také s tím jeho část počítala), BoJ ale zřejmě přesvědčila poslední data, která naznačují, že se japonská ekonomika zvedá. HDP za 1Q byl revidován směrem nahoru (z +3,5 % r/r na 4,1 %), pozitivně překvapil i přebytek běžného účtu, roste objem úvěrů. Guvernér Kuroda navíc dodal, že je BoJ připravena zasáhnout, pokud by výnosy zase začaly růst. V reakci na „neakci“ šly o něco nahoru výnosy, jen posílil k dolaru a japonské akcie oslabily.  

Všechny tři klíčové centrální banky jsou vůbec v posledních dnech ve středu zájmu. V případě Fedu se stále živě spekuluje, jestli nezačne zmírňovat své QE3. ECB zase musí v Německu obhajovat svůj program na nákup dluhopisů (OMT), který zatím sice nemusela použít, ale už jen její závazek stačil k výraznému uklidnění trhů. Slyšení před ústavní soudem pokračuje ještě dnes, už včera ale jeho předseda prohlásil, že pozitivní dopad OMT nebude mít vliv na konečné rozhodnutí. Došlo i na zajímavý střet mezi německými členy bankovní rady ECB. Zatím co J. Asmussen OMT brání (a zastává se ho i německá vláda) prezident Bundesbanky J. Weidman jeho legálnost tvrdě kritizuje.

Německé 10y výnosy se včera z pátečních 1,52 % podívaly i nad 1,65 %, kde byly naposledy v polovině února. V závěru dne pak o něco klesly na 1,60 %. Americké udělaly za stejnou dobu přibližně 10 bodů na 2,25 %. Z těch rizikovějších: stejně dlouhé španělské a italské vylezly skoro o 25 bodů.

Na negativní vlně se svezly i regionální výnosy. České 10Y byly chvíli i přes 2,20 % (v pátek 2,0% a v půli května pod 1,5 %). Na jednu stranu jsme růst výnosů očekávali (2,30 % na konci roku, viz třeba náš dubnový Měsíčník), ale tohle tempo se nám zdá příliš rychlé. V nejbližší době se tedy dá předpokládat nějaká korekce, do konce roku by se pak na ten náš cíl měly dostat. Pokud jde o ostatní země regionu, tam šly výnosy podobně. Polský 10Y nakoukl i nad 4 %, v první půli května přitom testoval 3 %.


Petr Bittner


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688