TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.06.2013 10:07:38

Další bitva o církevní restituce: Opozice chce zveřejnit, o jaký majetek církve žádají! Vláda je proti (12.6.2013)

Podle návrhu, pod kterým jsou podepsáni poslanci ČSSD a Věcí veřejných, by musely všechny instituce státu, u kterých církve o majetek žádají, povinně na internetu zveřejnit kdo a o jakou konkrétní věc žádá včetně všech listin, které osvědčují jeho oprávněný nárok. Dále také pak případné rozhodnutí Státního pozemkového úřadu o schválení dohody včetně dohody samotné.

Hlavním argumentem předkládajících poslanců je přitom to, že by jinak vydávání majetku nebylo pod veřejnou kontrolou. "Tato novela umožní všem, tedy nejširší veřejnosti přístup k informacím o postupu při vydávání státního majetku. Umožní se tím zároveň i veřejná kontrola celého procesu vydávání majetku státu, zejména v těch případech, kdy by mohlo dojít k vydávání majetku, který přešel na stát již na základě dekretů prezidenta republiky,“ píší poslanci v materiálu.

Jenže většina vlády, která bude ve středu o návrhu diskutovat, jejich pohled nesdílí. Například podle Ministerstva financí, které vede Miroslav Kalousek (TOP 09), by zveřejňování žádostí bylo přílišnou administrativní zátěží a úplně postačí, když se zveřejní až podepsané dohody.

“Zveřejněné výzvy by se mohly stát předmětem laické a tudíž nekvalifikované diskuse, která by nejen vyžadovala reakce ze strany povinných osob, ale která by mohla celý proces církevních restitucí výrazně zbrzdit a zpomalit,“ dodává Kalouskův rezort ve svém stanovisku. Dalším argumentem některým ministerstev je také to, že u předešlých restitucí nikdy taková povinnost nebyla.

Opozice má však ve vládním kabinetu i svého zastánce. Návrh se totiž nepříčí vicepremiérce a šéfce strany LIDEM Karolíně Peake (LIDEM).

“Návrh směřuje ke zvýšení transparentnosti majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, což je účelné nejen z hlediska snížení případných korupčních rizik celého procesu, ale i s ohledem na rozptýlení obav části občanů vyplývajících z přijetí zákona,“ píše ve svém stanovisku. Pokud by se tak její stran postavila proti zbytku vládní koalice, mohl by mít návrh šanci v Poslanecké sněmovně uspět.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688