Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  06.06.2013 13:54:56

PENZIJNÍ BAROMETR: Zájem o druhý pilíř má jen 7,4% Čechů

Každý třetí dospělý Čech má v plánu spořit si na penzi. O II. pilíř však dosud jeví zájem jen 7,4 % aktivní populace. Jde o mírný růst, v předchozích měsících zájem veřejnosti kolísal pod hranicí 5 %. Lze jej připsat zvýšené aktivitě penzijních fondů i blížícímu se termínu pro vstup lidí ve věku nad 35 let. Další výrazný růst však za stávajících podmínek nelze očekávat. Vyplývá to z aktuálního SWISS LIFE PENZIJNÍHO BAROMETRU, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému.

Zájem o zajištění na penzi je mezi Čechy nadále značný, mnoho lidí chápe, že státní důchod v budoucnu nemusí pokrýt všechny jejich potřeby. „Vládní penzijní reforma nepochybně přispěla k tomu, že se lidé více zajímají o zajištění na penzi. Evidujeme zvýšené množství dotazů na toto téma i zvýšené prodeje produktů v tomto segmentu. U našich nových i stávajících zákazníků je zjevná snaha připravit se na dobu penze, tedy spořit si mnohem více než dnes,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik Swiss Life Select.

„Zajištění na penzi, zhodnocení úspor a pomoc při investování, nebo celková optimalizace osobních financí a zajištění profesionální péče o ně – to jsou nejčastější důvody, proč lidé vyhledávají naše služby,“ upřesňuje Pavel Manhalter, výkonný ředitel společnosti Swiss Life Select.

Graf 1: Součet odpovědí: „Ano“ a „Spíše ano“. Zdroj: SWISS LIFE Penzijní barometr. Květen 2013. N = 504 respondentů.

Do květnového SWISS LIFE PENZIJNÍHO BAROMETRU byla nově zařazena také otázka, zda by lidé měli zájem o druhý pilíř, kdyby do něj mohli svobodně kdykoliv vstoupit či z něj kdykoliv vystoupit. A zájem by se výrazně změnil. Do druhého pilíře by za mírně upravených podmínek vstoupilo celých 36 % dospělých obyvatel České republiky, tedy téměř pětinásobně víc. Podíl lidí, kteří novinku odmítají, by zároveň vůbec poprvé klesl pod 50 %. To rovněž svědčí o tom, že lidé spořit na penzi chtějí, plně si uvědomují odpovědnost za svůj budoucí život, v praxi jen hledají jiné, efektivnější způsoby, než je druhý pilíř.



„Systém je zákonem nastavený tak, že nenabízí ani dostatečný výnos ani přiměřenou flexibilitu. Proto většině našich klientů doporučujeme výhodnější řešení,“
říká Tomáš Rampula.

Změnám podmínek se vláda nebrání a uvažuje o úpravách v parametrech II. pilíře. Jak uvedl náměstek ministra financí Radek Urban, jednou z realistických variant je změna pravidel pro dědictví nebo možnost pozastavit spoření ve II. pilíři. „Flexibilita je pro klienta velmi důležitá. Při dlouhodobých finančních plánech je velká pravděpodobnost, že se finanční nebo osobní situace klienta výrazně změní. Omezení flexibility je potom výraznou slabinou dlouhodobého produktu,“ připomíná Jan Macek, analytik Swiss Life Select.

Chcete vstoupit do druhého pilíře spoření podle současných pravidel?



Chcete vstoupit do druhého pilíře, pokud byste mohl/a do systému vstoupit a
případně z něj vystoupit bez jakýchkoliv sankcí?

„Tvůrci parametrů II. pilíře zcela jistě ze svých marketingových průzkumů museli vědět, že tato omezení mohou mít dopad na prodejnost II. pilíře. Současná snaha zachránit systém a na poslední chvíli nalákat klienty naznačením budoucí úpravy parametrů, je nezodpovědná. Je totiž zřejmé, že potřebné úpravy zákonů mohou jen stěží projít legislativním procesem do ukončení volebního období současné sněmovny. Faktem je, že my musíme klientům doporučovat taková řešení, která vychází z tržní reality nikoliv politických přání,“ uzavírá Tomáš Rampula.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře je možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let.

Uvedená data vyplývají z průzkumu společnosti SWISS LIFE SELECT, které zpracovala agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 504 respondentů z celé České republiky.

Podle posledních zveřejněných odhadů do II. pilíře zatím vstoupilo přibližně 32 tisíc zájemců.

Poznámky pro editory:

Swiss Life

Swiss Life je přední evropskou finanční skupinou působící v oblasti správy privátních i korportáních financí, řízení rizik a zajištění penze. Klíčovými trhy skupiny jsou Švýcarsko, Francie a Německo. Swiss Life poskytuje svým privátním i korporátním klientům prostřednictvím vlastních poradců a obchodních partnerů komplexní finanční poradenství šité na míru. Poradenství společnosti Swiss Life Select je založené na principu „best select“, který klientům přináší nezávislý výběr nejvhodnějších z možných řešení.

Swiss Life Holding AG se sídlem v Curychu byl založen v roce 1857 jako Schweizerische Rentenanstalt . Akcie Swiss Life Holding AG jsou kótovány na burze SIX Swiss Exchange (SLHN). Skupina Swiss Life zaměstnává kolem 7000 pracovníků a 4600 profesionálních finančních poradců.

Pro více informací prosím kontaktujte:

Martin Lánský

mediální zástupce

Fleishman-Hillard

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688