Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.06.2013 09:23:09

ČR - maloobchod v dubnu klesl o 1,6%, prodej potravin poklesl o 5,6%, internet rostl o 24%

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy klesly v dubnu reálně meziměsíčně o 1,6 % a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 0,2 %. K meziročnímu zvýšení tržeb bez očištění o 1,5 % přispěl vývoj v motoristickém segmentu, prodej nepotravinářského zboží a také vyšší počet pracovních dní.

Sezónně očištěné
tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel se snížily v dubnu reálně meziměsíčně o 1,6 % a meziročně tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 0,2 %. Meziroční růst tržeb bez očištění o 1,5 % byl ovlivněn při vyšším počtu pracovních dní (+1) zvýšením tržeb motoristického segmentu, nepotravinářského zboží a pohonných hmot, opačně působil prodej potravin (viz tabulka č. 2).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se zvýšily reálně meziměsíčně o 1,4 % a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 2,7 %. Bez očištění tržby vzrostly meziročně o 5,7 %, v tom za opravy o 7,5 % a prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 5,3 %. K růstu tržeb přispěla pozdější výměna zimních pneumatik za letní (v důsledku vývoje počasí), která ovlivnila jak jejich prodej, tak i opravy.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) sezónně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 3,2 % a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 1,4 %. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 0,3 %, v tom za prodej potravin klesly o 6,0 %, naopak za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty vzrostly (o 3,7 %; resp. o 2,6 %). Tržby za potraviny v dubnu byly částečně ovlivněny i realizací velikonočních nákupů již v předchozím měsíci.

Největší vliv na celkový pokles tržeb měl nižší prodej potravin, a to jak v nespecializovaných, tak i specializovaných prodejnách (o 5,6 %; resp. o 11,6 %). Pokles tržeb zaznamenal prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 0,8 %) a výrobků pro domácnost (o 0,3 %). Naopak dařilo se prodeji prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (růst tržeb o 23,7 %), oděvů a obuvi (o 12,6 %), výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 7,3 %) a počítačového a komunikačního zařízení (o 6,8 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 99,4 %. Nejvyšší meziroční růst cen byl zaznamenán u potravin a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, naopak u většiny nepotravinářského zboží pokračovalo snižování cen, nejvýrazněji v sortimentu počítačového a komunikačního zařízení.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688