TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.06.2013 15:10:01

Češi zuří: Úředníci při povodních selhávají! Hasiči a policisté naopak bodují

Obyvatelé Lahoviček si stěžují na nedostatek informací od krizového protipovodňového centra. Ulice K zahrádkám je celá vytopená.

Na dezorganizaci na pražské Kampě si stěžuje i jeden z dobrovolníků Jan Horák, který jako dobrovolník pomáhal stavět protipovodňové bariéry. Na místě prý není dostatek nářadí a všude panuje zmatek. Místo není dostatečně osvětlené. "Z Kampy jsem odešel poměrně znechucený. Chtěl jsem pomoci, ale třeba na jeden blok je tam jen jeden klíč na šrouby, není tam dost světla, tak se dělá téměř po tmě," řekl dobrovolník.

Obcím na Mělnicku způsobují vážné problémy nedostavěné protipovodňové hráze. Mělník měl novou protipovodňovou hráz dokončit v červenci. "Podařilo se nám uchránit lokalitu Pšovka a Mlazice, zavřeli jsme všechny protipovodňová vrata. Situace je komplikovaná v lokalitě Rybáře a vinařství, kde je ochrana pouze na dvacetiletou vodu a kulminace bude zřejmě větší, takže lokalita bude pod vodou," řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš. Dokončena nebyla hráz v mělnické části Rybáře, tam předpokládá zatopení domů ve výši dvou metrů.

Starosta Zálezlic na Mělnicku Jiří Čížek se obává podobné situace, jaká nastala při povodních v roce 2002. Zásadní problém vidí zejména ve špatné informovanosti. "Nikdo nám není schopen říct, kolik vody přiteče. Voda už nám přesahuje hráze, ale informace se liší a dozvídáme se je velmi amatérsky," řekl Čížek, podle kterého se bude pravděpodobně evakuovat sousední obec Kozárovice. Protipovodňovou hráz ještě nemají od posledních povodní dostavěnou a dodavatelská firma se nyní snaží na poslední chvíli dostavět nejnižší místa hráze.

Někteří obyvatelé Záběhlic a Hostivaře, kteří mají zatopené domy, si stěžují, že je vedení Hostivařské přehrady ani policisté před záplavami nevarovali. Potok Botič zcela zatopil některé domy v Hostivaři okolo Pražské ulice, pod vodou jsou také domy a zahrádky v oblasti Záběhlické ulice. Richard Beneš z podniku Lesy hlavního města Prahy, pod který Hostivařská přehrada spadá, dnes řekl, že dle manipulačního řádu informovali krizový štáb hlavního města Prahy.

Právě v Záběhlické ulici se ještě snaží zabránit desítky dobrovolníků vylití Botiče na ulici, plní pytle s pískem a stavějí provizorní protipovodňovou hráz. "Už týden se mohla odpouštět přehrada a v podstatě do soboty byla hladina úplně zanedbatelná, nebylo vidět, že by se na to připravovali, že by upouštěli. Až najednou to dnes přišlo," řekl Petr Hermel. Voda z rozvodněného potoka proudem teče mezi domy i v ulici Kozinova a dalších ulicích.

Místní obyvatelé podle Hermela nebyli vůbec varováni. Voda začala dnes ráno prudce stoupat, ale to už bylo prý pozdě. Rychle proto stěhovali alespoň nejpotřebnější věci z přízemí do horních pater, v přízemí už je prý v domech až půl metru vody.

Lidé si naopak nemohou vynachválit práci policejních a hasičských sborů. Ti podle nich odvádějí skvělou práci. Posílené týmy pracují nepřetržitě a snaží se lidem, kterým voda "bere" domovy, co nejvíce pomáhat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688