Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  31.05.2013 16:18:00

Koruna na nejsilnější úrovni od počátku května

Uplynulý týden byl z pohledu vývoje kurzu české koruny vůči euru úspěšný. Zatímco v předchozích týdnech se kurz několikrát neúspěšně pokoušel dostat nad technickou rezistenci kolem 26,15 CZK/EUR, po převážnou většinu tohoto týdne se držel těsně nad úrovní podpory 25,90 CZK/EUR. Ta ve druhé polovině týdne povolila a v průběhu pátečního odpoledne se již pod tlak dostala hladina 25,70 CZK/EUR. Takto silná byla česká měna naposledy v průběhu první květnové dekády. Posílení koruny bylo především technického charakteru a souviselo jednak s posílením kurzu eura vůči dolaru na třítýdenní maximum, jednak se zavíráním dlouhých pozic na PLN a HUF vůči české koruně.
 
Zatímco uplynulý týden byl z fundamentálního pohledu naprosto nezajímavý, ten příští přinese celou řadu důležitých ekonomických indikátorů. Úterý přinese zpřesněný odhad a strukturu vývoje reálného HDP za první čtvrtletí. Podle předběžného odhadu ČSÚ HDP v Q1 13 poklesl o 0,8 % mezikvartálně, což bylo negativním překvapením. Nejvíce nás bude zajímat, zda nedojde k revizi směrem k lepšímu, čímž by se výsledek za první čtvrtletí přiblížil našemu původnímu odhadu i odhadu centrální banky. V této souvislosti připomeňme, že velkým zklamání přinesl rychlý odhad HDP za první čtvrtletí loňského roku, kdy byl oznámen mezičtvrtletní pokles o 1,0 % q/q. Po několika revizích byl nakonec zaznamenán pokles pouze o 0,5  % q/q.
 
Dubnová data z reálné ekonomiky by zklamat neměla, spíše naopak. Naše odhady jsou ve srovnání s tržním konsensem optimističtější. Po březnovém meziročním poklesu průmyslové výroby o 6,0 % y/y očekáváme za duben dokonce mírný růst o 1,0 % y/y, tržní konsensus ukazuje na stagnaci. Růst předpokládáme i v meziměsíčním vyjádření, a to o 0,4 % m/m (SA, WDA). Na rozdíl od března by již nemělo negativně působit nepříznivé počasí, zlepšení  bychom měli vidět i u automobilového průmyslu. Také PMI indexy z průmyslu se v dubnu zlepšily, vyšší byly i německé objednávky (za únor a březen kumulativně o 4,4 %) či polský průmysl za duben ( 1,7 % m/m, SA, WDA), se kterým je česká průmyslová výroba významně kladně korelována.
 
Zlepšení by měla zaznamenal i dynamika zahraničně-obchodní výměny. Bilance zahraničního obchodu vykazovala až do listopadu loňského roku dobré výsledky. V posledních měsících se však vývoj zhoršil, a to hlavně kvůli problémům v automobilovém sektoru. V dubnu by se komoditní bilance měla zhoršit o 2,9 mld. CZK (SA) a bilance očištěná o komodity by se naopak měla zlepšit o 3,4 mld. CZK (SA). Celková bilance by se tak měla zvýšit o 0,5 mld. na 24,7 mld. CZK (SA). Obchodní bilance bez sezónního očištění by měla vykázat přebytek 24,9 mld. CZK, což je meziročně o 4,9 mld. CZK více. Nominální exporty by měly meziročně vzrůst o 2,2 %, importy pak o 0,2 %.
 
Výrazně lepší výsledek oproti tržnímu očekávání předpokládáme u dubnového výsledku maloobchodních tržeb. Podle našeho odhadu by totiž měly zaznamenat vzestup o 2,7 % y/y, tržní konsensus se ovšem obává mírného poklesu. Z meziměsíčního pohledu by ovšem měl být zaznamenán pokles, dle našeho odhadu o 1,1 % m/m (SA, WDA). Pozitivní vývoj očekáváme v prodejích automobilů, které by měly vzrůst o 1,4 % m/m. Ostatní prodeje  by měly poklesnout o 2,1 % m/m, a tedy téměř vykompenzovat březnový růst. Probíhající fiskální konsolidace a vyšší míra nezaměstnanosti dopadaly negativně na rozpočty domácností. Ale poslední kroky fiskální konsolidace jsou již za námi, což by mělo podpořit spotřebitelskou důvěru. Navíc dezinflační trendy v české ekonomice pomáhají stabilizovat reálnou kupní sílu domácností.
 
Pokud se naše odhady naplní, mělo by to z pohledu české měny znamenat pozitivní překvapení, což by mohli hráči na trhu ocenit vyšší poptávkou. Nicméně prostor pro výraznější posilování zůstává omezen, v horizontu týdnů/měsíců očekáváme spíše tlaky na oslabení koruny. Důvodem bude pokračující kumulace protiinflačních tlaků. Květnová inflace, která bude publikována až 10. června, zřejmě ukáže na další pokles (podle našeho odhadu na 1,5 % y/y z dubnových 1,7 % y/y; tržní očekávání se přitom nachází na 1,6 % y/y).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688