BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.05.2013 13:20:00

Euru se ani po horších datech z USA nepodařilo prorazit úroveň 1,3. Odpolední zprávy z trhu

Švýcarská ekonomika dosáhla 0,6 procentního růstu v prvním čtvrtletí letošního roku a překonala tak 0,2 procentní odhady. Meziročně si ekonomika polepšila o 1,2 procenta. Mezinárodní organizace OPEC předpovídá Švýcarsku 1,4 procentní růst v tomto roce a 2 procentní expanzi v roce 2014.

Důvěra v ekonomiku eurozóny se v květnu zvýšila nad očekávání. Ekonomická důvěra se podle průzkumu Evropské komise zvýšila o 0,8 bodu na 89,4 bodu, ekonomové očekávali zvýšení na pouhých 89,0 bodu. Důvěra se zvýšila ve všech 5 největších ekonomikách eurozóny, konkrétně tedy v Německu, Francii, Itálii, Španělsku a Holandsku. Zlepšení zaznamenaly všechny sektory vyjma stavebnictví.

Italské výpůjční náklady se při dnešní aukci dluhopisů s 10letou splatností poprvé za poslední 3 měsíce zvedly.  Ekonomové to kromě jiného přičítají  proslovu šéfa Fedu Bena Bernankeho z minulého týdne, kdy se vyjádřil, že snížení investované částky do 3.kola kvantitativního uvolňování je otázkou času a může přijít kdykoliv, což by mohlo mít za následek snížení globální likvidity na finančních trzích.  Druhým vysvětlením pro zvýšení výnosů je politika Evropské centrální banky, která před rokem slíbila, že v případě potřeby budete nakupovat dluhopisy problémových států. Toto prohlášení tak již pravděpodobně mírně vyprchalo. Italské vládě se podařilo prodat dluhopisy v hodnotě 3 miliard eur s 4,14 procentním výnosem. Před měsícem se dluhopisy prodávaly s 3,94 procentním výnosem, což bylo nejméně od října 2010. Italové také prodali dluhopisy s 5letou splatností za 2,75 miliard eur s výnosem 3,01 procenta, přičemž minulý měsíc měly stejné dluhopisy výnosnost jen 2,84 procenta. Navzdory dnešnímu navýšení výpůjčních nákladů zůstává výnosnost stále pod maximy z loňského června, kdy se 10leté dluhopisy prodávaly s úrokem 6,20 procenta.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA se od minulého týdne zvýšil o 10 000 na celkových 354 000. 4týdenní pohyblivý průměr měřící počet žádostí vzrostl o 6 750 na 347 250. Počet Američanů dlouhodobě pobírajících podporu v nezaměstnanosti stoupl o 63 000 na 2,99 milionu.

Americké HDP za první čtvrtletí tohoto roku bylo revidováno na 2,4 procentní růst z původních 2,5 procent. Za zhoršený výsledek může podrobná analýza vlivu uškrcených státních výdajů na ekonomiku. I přes zhoršený výsledek jde však o poměrně solidní výkonnost a ekonomové očekávají, že další kvartály už nebudou tak úspěšné.

Navzdory zhoršeným zprávám z USA zůstává EUR/USD pod rezistencí 1,30. Trh se tak již několik seancí drží v poměrně úzkém pásmu mezi 1,282 a 1,3. K nastolení nového trendu bude potřeba toto pásmo opustit. V případě proražení psychologické hranice 1,3 by se mohli nadvlády ujmout býci. K výraznějšímu posílení však bude potřeba prorazit klesající trendovou čáru z denního grafu.
 

eur/usd

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

09.06.2023Indexy v USA rostly i po horších datech z trhu práce Csas.cz (Česká spořitelna)
02.09.2021Čekání na data z trhu práce USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688