TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.05.2013 16:43:54

Vědci varují před nápoji s bublinkami! Zdraví škodí stejně jako pervitin

Studie potvrdila, že nápoje sycené CO2 můžou při větší konzumaci škodit lidskému organismu. nejvíce trpí zuby a zažívací ústrojí. Plechovka limonády denně zvyšuje riziko rakoviny prostaty nebo jícnu. Konzumace pití s bublinkami může zhoršit i artritidu a má neblahý vliv na játra. Vyhýbat by se jim tak měly těhotné ženy nebo chronicky nemocní lidé jako jsou kardiaci nebo diabetici.

Jedna z žen, která se výzkumu účastnila, pila dva litry sody každý den téměř pět let. Výsledek byl opravdu děsivý. Zuby byly stejně poškozené jako zuby 29letého uživatele pervitinu a 51letého uživatele cracku.

 "Všechny zuby jsme jí museli vytrhat," řekl Mohamed Bassiouny, profesor stomatologie na univerzitě ve Philadelphii, který je autorem studie.

Studie navíc odhalila, že dietní soda bez cukru je stejně nebezpečná jako normální. Může za to kyselý obsah, informoval Daily Mail.
 

Výsledky průzkumu potvrzují i experti z Česka. "Pravidelnou (nemluvě o každodenní) konzumaci perlivých a přírodních minerálních uměle sycených vod nelze doporučit ani zdravým spotřebitelům, protože konzumaci hlavního odpadního produktu našeho metabolismu, kterého se musí jinak organismus neustále zbavovat, nelze považovat za fyziologicky normální. Perlivé vody také nejsou vhodným nápojem pro úhradu deficitu tekutin (dehydratace), protože ho mohou naopak zvyšovat," říká František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu.
 

Obhájci perlivých nápojů namítají, že srovnávání s těžkými drogami je přehnané. "Ta žena nechodila často k zubaři," argumentuje americká asociace nápojů. "Vinit za stav jejich zubů pouze sodu a srovnávat to s těžkými drogami je nezodpovědné."

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688