Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  23.05.2013 16:59:06

2013: Monetizace dluhu a trhy na maximech. Ještě stihnete Sell in May and go Away !

„Dějiny se obvykle opakují dvakrát: nejdříve jako drama a později jako komedie.“ Rozhodně jsem nechtěl začít komentář výrokem často zapomenutého myslitele Karla Marxe, nicméně vývoj burz za posledních 24 hodin (vlastně za poslední roky) mne nenechává klidným. Tento rok je jistě rokem rekordů. Nová tržní maxima byla dosažena, potýkáme se s historicky největším počtem úvěrů v historii lidstva a spotřeba inkoustu na tisk bankovek roste exponenciální řadou napříč všemi ekonomikami.

Poslední měsíc jsem neviděl jediný článek zabývající se Dluhovou krizí Evropy, její deindustrializací a nezaměstnaností. V Americe se zase moc neřeší snižující se kupní síla peněz, která (jen pro informaci nezasvěceným) od roku 1971, kdy proběhlo uvolnění měnového systému, klesla o více než 90 %. Japonsko, zdá se, naopak již zapomnělo na několikaletou letargii z přelomu tisíciletí a oprašuje dlouho nepoužité monetární stimuly. Vše se děje současně v pozadí měnových válek, do kterých se zapojují i další státy. Monetizace dluhu a vyvolávání ekonomického růstu „z ničeho“ probíhá v plném proudu a otázkou je: „Jak tohle skončí?“ Drama jsme již viděli v roce 2007 a komedie je, zdá se, letos v prvním dějství.

Trhy jsou vysoko. To je fakt, se kterým můžeme pracovat, ale který jen tak neovlivníme. Nicméně objevující se jiskry pesimismu, které předvedl dnes v noci japonský index Nikkei, by měly být varováním. Jednalo se o pokles 7,3 %. Takovýto pád byl naposledy vyvolán vlnou tsunami v březnu 2011. Čeká nás tedy další „trhu-třesení“? Německý index DAX reagoval až 3 % propadem. Americké trhy otevřely taktéž pod svými maximy.

A na závěr opět citace Karla Marxe: „Bez výroby není spotřeba a bez spotřeby není výroba.“ Narážím tímto na čínské PMI dle HSBC, která zůstalo za květen pod 50 body, konkrétně na 49,6 bodech. Slabá poptávka, strach z ekonomického vývoje a měnící se politiky? Nechci podceňovat sílu centrálních bank, ale mohu konstatovat jediné: „Vážení investoři, máte poslední týden na to, abyste stihli naplnit tradiční investorské dogma: Sell in May and go away!“








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688