BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.05.2013 11:50:00

Ben Bernanke všude kam se podíváš

Všechny zraky investorů se dnes upřou na šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten bude v 16:00 mluvit v americkém Kongresu. Součástí jeho výpovědi bude ekonomický výhled pro největší světovou ekonomiku a v souvislosti s ním i načrtnutí dalších kroků centrální banky. Obsah projevu bude veřejně dostupný na stránkách Fedu. Po proslovu budou na Bernankeho směřovat otázky, které předem nejsou známé. Právě v otázkách a potenciálních odpovědích se může skrývat mnoho neznámého, což by mohlo na trzích způsobit odpoledne výraznou volatilitu. Všichni obchodníci budou pečlivě sledovat každé jedno Bernankeho slovo, aby byli schopni rozluštit, jestli a kdy Fed plánuje ukončit nebo alespoň zmenšit program měnového uvolňování (QE). Pro šéfa Fedu bude pravděpodobně nejtěžší najít odpověď na to, jak banka plánuje rozpouštět enormní výši bilance bez toho, aby ochromila ekonomiku.

Minulý týden šéf federální banky San Francisco John Williams řekl, že americká centrální banka by mohla v létě ukončit třetí kolo kvantitativního uvolňování a přestat s nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů měsíčně, v případě že se zlepší situace na trhu práce. Šéf federální banky Philadelphie Charles Plosser přitvrdil, že chce snížit částku investovanou do dluhopisů hned od příštího měsíce.

Po těchto výrocích některých členů bankovní rady (FOMC) se na konci minulého týdne začaly objevovat spekulace, že Fed by mohl začít snižovat objem nákupu dluhopisů, a tím i objem peněz, který nyní (85 mld. měsíčně) pumpuje do ekonomiky.

Dnešnímu proslovu Bena Bernankeho včera předcházely projevy jeho kolegů, a to šéfa federální banky v St. Louis Jamese Bullarda a šéfa newyorského Fedu Williama Dudleyho. Ti naopak zmírnili spekulace o možném zúžení QE. Bullard řekl, že USA by měly pokračovat v současném programu měnového uvolňování, přičemž objem peněž, jež směřuje do ekonomiky, by se měl přizpůsobovat ekonomické situaci USA (HDP, nezaměstnanost, inflace).

Dudley rovněž potvrdil, že QE by mělo být flexibilní a uzpůsobovat se objem nakupovaných dluhopisů dle vývoje situace na trhu práce a současně respektovat cenovou stabilitu, přičemž upřesnil, že množství peněz proudících do ekonomiky se může měnit oběma směry, tedy zvyšovat i snižovat, tak jak si to bude vyžadovat hospodářství USA.

Ben Bernanke si jistě uvědomuje závažnost situace a význam jeho dnešních slov pro finanční trhy. Velmi dobře chápe, že současný růst na akciových trzích úplně neodráží fundamenty a je výrazně podporován penězi Fedu. Růst cen akcií pomáhá vytvářet tzv. efekt bohatství, který by mohl nastartovat americkou spotřebu, jež je základním pilířem HDP USA.

Od Projevu Bena Bernankeho proto dnes nemůžeme čekat nějaké zásadní a dramatické prohlášení, jelikož si je vědom, jaké zklamání by následně vypuklo na trzích. Co se týče ekonomického výhledu, ten by mohl být z jeho úst podán pozitivně a k měnovému programu poskytne pravděpodobně podobné stanovisko, jaké učinili jeho kolegové včera, tedy že vše záleží od vývoje ekonomiky, primárně od situace na trhu práce.

Dalším klíčovým bodem dnešního dne bude zveřejnění zápisu z posledního zasedání bankovní rady (FOMC) z 1. května, ve kterém bude možné vidět názorový rozpor bankéřů právě na kontroverzní program měnového uvolňování, čemuž nasvědčují i výroky z minulého týdne, a to Johna Williamse (San Francisco), Charlese Plossera (Philadelphie) a Charlese Evanse (Chicago), které způsobily paniku, že Fed začne ukončovat nebo alespoň zmenšovat QE.

Podíváme-li se na vývoj amerického dolaru (USD) za posledních pár dní, tak zjistíme, že právě po slovech šéfů federálních bank Philadelphie, Chicaga a San Francisca začal USD posilovat a někteří obchodníci otevřeli větší nákupní pozice. Z tohoto důvodu je pravděpodobné, že nepřinese-li dnes Ben Bernanke žádná konkrétní čísla a datum, co se týče budoucnosti QE, tak nastane na trzích velké zklamání a dolar na chvíli oslabí.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.05.2019Ceny rostou téměř všude, kam se podíváš (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.07.2013Ben Bernanke pomohl koruně k posílení pod 20 korun za dolar Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
11.07.2013Ben Bernanke potěšil akciové i dluhopisové trhy Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688