TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.05.2013 09:14:00

KONSPIRAČNÍ TEORIE: Americký vysílač HAARP je tajná zbraň. Vyvolává zemětřesení!

Tahle konspirační teorie se od většiny ostatních trochu liší. HAARP totiž existuje, Američané se s ním netají, postavili ho zbrojaři a pod palcem ho má armádní letectvo, námořnictvo a záhadná armádní agentura DARPA (připisuje se jí například podíl na vzniku internetu). Není tak těžké si představit, že z takového koktejlu vznikne směs třaskavá podobně, jako když před fanoušky konspirací a UFO vyslovíte název "Oblast 51".
 

Čím tedy HAARP je? A co to vůbec je? Jde o jakési zvláštní radarové stanice na Aljašce a v Grónsku. Oficiálním cílem projektu HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program, česky: Vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum) je zkoumat zemskou ionosféru, tedy ionizovanou část zemské atmosféry. Ta významně ovlivňuje šíření magnetických signálů. Američané si od projektu slibují, že by mohl významně vylepšit vojenské i civilní komunikační a navigační systémy. Není to jediný výzkum na tomto poli, ale je zdaleka nejznámější.
 

Projekt HAARP odstartoval v roce 1990, ale fyzicky se se stavbou radarů začalo až v roce 1993. Současného výkonu dosáhl v roce 2007 a jeho další vývoj se chystá. HAARP tvoří radary pásma krátkých (HF) a velmi krátkých vln (UHF). K tomu ještě přístroje měřící změny geomagnetického pole, sonda pro měření ionosférických vln, magnetometry a další podobné technologie.
 

 

To nejdůležitější na celém zařízení je vysokofrekvenční vysílač, který vědci využívají k působení na ionosféru. Jednotné číslo je v tomto případě sice na místě, ale ve skutečnosti tento vysílač tvoří 48 antén vysokých 22 metrů. Necelá padesátka antén je ovšem jen skromný začátek. Počítá se s tím, že v budoucnu bude na třinácti hektarech stát 180 takových sloupů.
 

Laicky řečeno umí tento vysílač vyslat signál (výkon 3600 kW), který může být dalšími přístroji HAARP sledovaný v ionosféře. Vědci tak sledují a studují procesy v ionosféře a to, jak je ovlivňuje interakce se slunečními paprsky. K čemu to bude dobré? Pokud tuto technologii vědci ovládnou, byli by lidé schopni vyvinout komunikační a navigační systémy, které by byly méně ovlivnitelné přírodními jevy. Byly by tedy lepší, přesnější a spolehlivější. Signál by měl lepší vlastnosti, větší rozsah i sílu. Jak by se to dalo využít v praxi? Byl by to neuvěřitelný skok pro technologie skenující místa pod mořskou hladinou nebo pod zemským povrchem.
 

Tolik tedy oficiální verze. Zní přijatelně a ušlechtile. Poslechnete-li si ovšem výklad projektu HAARP od nějakého konspirátora, začnou vám hrůzou vstávat vlasy na hlavě. Podle toho, co o projektu HAARP zmiňuje v kapitole "konspirační teorie" Wikipedia, by měl mít na svědomí bezmála půl milionu obětí a nedozírné škody při zemětřeseních v Číně (2008), na Haiti (2010) a v Japonsku (2011).
 

 

Jak by ale toto bylo možné? Podle konspirační teorie o HAARP je projekt ve skutečnosti novou tajnou americkou zbraní, která by ve válčení znamenala podobný zlom jako byl třeba přechod od bodných zbraní k palným nebo od konvenčních k atomovým. Ano, podle konspirátorů totiž dokáže HAARP nejen vyvolávat zemětřesení, ale i výrazná sucha nebo naopak povodně a vůbec má být schopen takto masivně ovlivňovat počasí kdekoli na planetě. Mělo by se tak dít tak, že vysílané vlny ohřívají ionosféru a to pak vyvolává zmíněné jevy.
 

HAARP už se dokonce projednával i v ruském parlamentu. Interfax v roce 2002 vydal zprávu, podle níž tehdy Vladimir Putin obvinil USA z vedení "geofyzikální války". V jeho prohlášení se uvádí: " Spojené státy vytváří nové integrální geofyzikální zbraně, které mohou ovlivnit médium nejbližšího okolí Země prostřednictvím vysokofrekvenčních radiových vln."
 

 

Krátká exkurze po konspiračních webech pak ukáže, že někteří jdou v podobných úvahách ještě dál. HAARP prý dokonce dokáže ovládat (blokovat) gravitaci. Brazilský fyzik Fran de Aquino zašel mezi konspirátory zřejmě nejdál. HAARP podle něj dokáže deformovat čas a přenášet lidi nebo předměty do jiného času v budoucnosti.
 

Na tuto teorii navazují i další indicie, které konspirátoři používají. Ačkoli se oficiálně tvrdí, že HAARP využívá technologie amerického fyzika Bernarda Eastlunda, podle konspirátorů byly ve skutečnosti použity převratné vynálezy génia Nikoly Tesly. Ten se podle nich také účastnil slavného "Filadelfského experimentu", při kterém námořnictvo v roce 1940 nechalo zmizet celou válečnou loď. Podle konspiračních teorií loď opravdu zmizela, ale nikoli před lidskými zraky, ale do jiného času či dimenze. Oficiálně je ale opět tento experiment považován za výmysl.
 

Je ale fakt, že Tesla experimentoval na přelomu devatenáctého a dvacátého století experimentoval s bezdrátovým přenosem elektrické energie. Potřeboval k tomu také vysoké antény (57 metrů) a snad při pokusech využíval i zemské ionosféry. Podle jedné z nespočtu konspiračních teorií o Teslovi má tento vědec na svědomí i tzv. tunguzskou katastrofu. Praktické experimenty ale Teslovi zkrachovaly na financích a na sklonku života se věnoval spíše vědeckým teoriím.
 

Je HAARP skutečně tajnou zbraní nebo jen vědeckým experimentem? A opravdu může způsobovat zemětřesení a přírodní pohromy? Seriózní vědci to odmítají jako nesmysl. Výkon vysílače HAARP je podle nich tak ubohý, že se v obrovském prostoru zemské ionosféry zcela ztratí. Jak to dokládají? Snadno. Například kinetická energie tornáda je 1,5 krát 10 na dvanáctou wattu. Pokud by HAARP měl nějak výrazně ohřívat ionosféru, musel by disponovat neuvěřitelnou energií, protože například k odpaření jednoho gramu vody je potřeba 0,6 wattu energie. Při udávaném výkonu vysílače 3 600 kW by tak vysílač dokázal odpařit jen 6 tisíc kilogramů (tedy 6 000 litrů) vody. A to je třeba na vyvolání tornáda opravdu zoufale málo.
 

Na každý pád budoucnost jistě účel a smysl projektu HAARP odhalí. Optimisté mohou doufat, že se dočkají vylepšené navigace a komunikace, pesimisté zřejmě vsadí na to, že USA s pomocí HAARP ovládnou svět.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

18.05. 10:40  HAARP (delegát XVII. sjezdu KSČ)
18.05. 10:20  HAARP (Sauber)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688