Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  07.05.2013 16:10:18

Telefónica CR: Flash analýza výsledků za 1Q 2013

V souladu s naším očekáváním nepřinesly výsledky za 1Q 2013 žádné velké překvapení. Mírně jsme stejně jako trh přecenili potenciál fixního segmentu, který dosáhl tržeb 5,04 mld CZK, což je o 5,4 % méně v meziročním srovnání. Mobilní segment jsme naopak mírně podcenili, když námi odhadované tržby byly o 79 mil. CZK nižší než skutečnost 5,68 mld. CZK. Celkové tržby dosáhly 11,92 mld CZK (-4,4 % YoY).

V pevném segmentu meziročně poklesly všechny hlavní kategorie poskytovaných služeb. Nejvíce pak maloobchodní hlasové služby o 17,7 % a datové služby (-14,4 %). Naopak příjmy z internetu poklesly pouze o 1,3 % na 1,55 mld. CZK. Mobilní segment je dlouhodobě pod tlakem zejména kvůli poklesu hlasových služeb o -7,8 % na 3,27 mld. CZK. Negativní byly také tržby z mobilních terminačních poplatků, které klesly o 29,1 %.

V porovnání s loňským rokem byly také významné změny v položkách ostatních nákladů a zisku z prodeje dlouhodobého majetku. V 1Q 2012 byly zaúčtovány ostatní náklady pouze 164 mil. CZK jako náklady na restrukturalizaci, zatímco letos v 1Q tato položka dosáhla 372 mil. CZK. V 1Q 2012 byl prodán dlouhodobý hmotný majetek s dopadem do hospodářského výsledku +220 mil. CZK. V uplynulém čtvrtletí tato položka dosáhla pouze 15 mil. CZK. Dvě výše zmíněné položky spolu s nižšími tržbami vysvětlují výrazný meziroční pokles hlavního ukazatele OIBDA.

Na straně provozních nákladů je vidět pozitivní dopad snížení ceny mobilních terminačních poplatků. Náklady na propojení tím klesly o 9,4 %. Personální náklady klesly meziročně o 4,9 % a náklady na marketing a prodej klesly o 6,6 %. Je vidět, že společnost se zatím relativně úspěšně snaží korigovat nižší tržby nižšími náklady.

Pozitivní obrázek nabízí pohled na výkaz peněžních toků, kdy i přes pokles tržeb Telefónica CR dokázala mírně zvýšit volné peněžní toky o 6,4 %.

 Ke dni 30. dubna  2013 odkoupila společnost 1 246 126 kusů akcií, což odpovídá 0,39 % všech akcií s průměrnou cenou 302 CZK za celkovou sumu 376 mil. CZK. Již v únoru představenstvo potvrdilo, že plánuje v letošním roce odkoupit 2 % všech akcií. Pokud by tomu tak bylo, mělo by tempo ve zbytku letošního roku akcelerovat s potenciálně pozitivním dopadem na cenu akcie.

Management společnosti nastínil myšlenku, že by se Telefónica CR v případě nepříznivých podmínek aukce kmitočtů této aukce ani nemusela zúčastnit. Toto prohlášení vnímáme jako eskalaci tlaku na ČTÚ, podobné kroky činí dle veřejných prohlášení také PPF. Aukci kmitočtů vnímáme jako nejzásadnější událost pro akcie Telefónica CR v letošním roce.

Celá flash analýzu výsledků ke stažení Chcete-li stáhnout obrázky, klepněte sem pravým tlačítkem. Z důvodu ochrany soukromí aplikace Outlook zabránila automatickému stažení tohoto obrázku z Internetu.
zde zde



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688