Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.05.2013 09:43:23

Tržby ČEZ v 1Q13 v souladu s odhady, zisk ale lepší, než se čekalo

ČEZ reportoval výsledky za 1Q13, které jsou ve shodě s odhady na tržbách, ale jsou 11 % a 24 % lepší na úrovni EBITDA č.zisk. Management podle očekávání zvýšil cíle pro letošní rok na 81 mld. na úrovni zisku EBITDA a na 37,5 mld. pro č.zisk z předchozích (EBITDA 80,0 mld. a č. zisk 37,0 mld. ). Ve srovnání s našimi odhady i konsensem se jedná o spíše kosmetickou úpravu, když jak tržní tak naše projekce počítají s vyššími hodnotami. (J&T oček. EBITDA 84 mld. , č.zisk 38,5 mld. , Bloomberg EBITDA 82,9 mld. a č.zisk 39,6 mld. ). Cíl ČEZu nezahrnuje prodej elektrárny Chvaletice, nicméně samotná dohoda o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady měla zvýšit projekce o cca 2 mld. na EBITDA.

Co se samotných čísel týká, tak tržby mírně překonaly očekávání. EBITDA je ve srovnání s konsensem lepší o 11 % a provozní zisk o téměř 18 %. Č.zisk dosáhl 17,9 mld. a je podstatně (+24 %) lepší než očekávání. Na finanční úrovni podpořila výsledky jednorázová položka 2,1 mld. na dekonsolidaci albánské jednotky. Srovnání oznámených výsledků s konsensem a naším odhadem je v tabulce. Výsledky jsou z pohledu konsensu lepší, než se čekalo, ale výhled společnosti je i po aktualizaci nižší než očekávání trhu. celkově hodnotíme report neutrálně.



ČEZ citoval zisk z obchodování s emisními povolenkami, bezproblémovou produkci, odchod z Albánie a začlenění Energotransu jako důvody pro nárůst provozního zisku, což vyvážilo meziroční pokles cen elektřiny. Na čistém zisku společnost zaúčtovala 1,8 mld. jednorázový zisk z dekonsolidace Albánské distribuce, ale oproti očekávání do výsledku nezahrnul jednorázový zisk z prodeje elektrárny Chvaletice (čekali jsme 2 mld. ). ČEZ zvýšil svoje očekávání na celoroční EBITDA a čistý zisk o 1% z 80 mld. a 37 mld. na 81 mld. a 37,5 mld. .

Celkově byly výsledky ČEZ v prvním čtvrtletí lepší, než jsme čekali díky ziskům z obchodování s povolenkami CO2 a díky lepší produkci z hnědouhelných elektráren v ČR (pokles produkce o 7% r/r, zatímco jsme čekali -13%). ČEZ v souladu s očekáváním zvýšil výhled na celý rok, což je hlavně výsledkem dojednané dohody na dodávky uhlí z Czech Coal (+1,5 mld. ) a proti tomu poklesu zisku v Bulharsku (cca -0,5 mld. ). Vzhledem k tomu, že finanční výsledek ještě nezahrnoval jednorázový zisk z prodeje Chvaletic, zdá se výhled čistého zisku na letošek poměrně konzervativní. Pokud ČEZ nebude mít větší odpisy v Bulharsku, měl by ho překonat. Očekáváme pozitivní reakci, trh se již také postupně začne soustředit na blížící se 40 dividendu.

Petr Bártek,


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

20.01.2017Zisk GE ve 4Q16 v souladu s odhady, tržby ale zaostaly Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.07.2015Wells Fargo ve 2Q s poklesem zisku, ale v souladu s odhady Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688