eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  02.05.2013 15:38:55

Stručná situace Wall Street: opening 2.5.13 se tváří kladně


Čtvrteční a druhá květnová seance naváže určitým způsobem na do jisté míry nepodařenou premiéru burz v rámci včerejšího dne. Investoři budou parciálně setrvávat na hodnocení sentimentu trhů po středečním vyjádření FOMC FED, které nepřineslo nějak velké závěry směrem k dalšímu směrování trhů.

Tímto faktorem ovšem dnes mohou být a budou události v rámci zasedání měnové komise ECB a následné tiskové konference prezidenta banky Draghiho na „výjezdním“ meetingu v Bratislavě. ECB podle mnohých předpokladů (ale ne veškerých) oznámila snížení hlavní refinanční sazby o 25 bp. na historické minimum 0,50%. Draghi se na TK vyjádřil, že inflační rizika jsou vybalancována a ekonomická rizika mají tendenci oslabovat. Evropské vlády musí pokračovat ve fiskálních konsolidacích a zlepšit konkurenceschopnost. Další úpravy sazeb nejsou vyloučeny…

Také jsou na programu zásadní makrodata (nicméně hlavní budou páteční indikátory o nových pracovních místech v nezemědělském sektoru a celková nezaměstnanost) v položkovém složení úvodní požadavky v nezaměstnanostivýsledkem 324 tis. (nejnižší číslo od ledna 2008) vs. očekávání 346 tis. (pokračující požadavky činily 3,019 mil. oproti odhadu 3,050 mil.), dále produktivita práce za 1.Q. přinesla číslo +0,7 % vs. předpoklad  +1,2% a náklady na jednotku práce rostly o  0,5% vs. očekávání 1,6%. US obchodní bilance vyšla s cifrou -38,8 mld. USD ve srovnání s předpokladem deficitu za březen -43,0 mld. USD a nakonec to budou zásoby plynu.

Pokud se týče další vlny hospodářských výsledkům, objevily se bilance mj. firem Airgas, Alpha Natural Resources, Becton and Dickinson, Cigna, General Motors, Goldcorp., HCA Holdings, International Papers, Kellogg, MGM Resorts, Teva Pharma a v after hours se přidají i mj. AIG, Fluor, Gilead Sciences, Kraft Foods, LinkedIn, Mylan, Sempra Energy, SunPower.

Čínský ukazatel ve finální podobě Manufacturing PMI klesl za duben na 50,4 bodů oproti 51,6 bodů za březen t.r. Data ovšem ukazují lehké zlepšení v tomto sektoru, když výroba a zakázky expandovaly v mírné míře. Zakázky na nové exporty zažily kontrakci poprvé v roce 2013.

I když jsou na evropských trzích obavy ze stavu fiskální kondice Francie a hrozby dluhové nákazy, neodrazily se tyto skutečnosti v aukci 10Y Bonds v objemu 4,0 mld. USD. Průměrný výnos byl realizován ve výši 1,81%, což je historické minimum. Na druhé straně Francie reportovala maximum v položce požadavků v nezaměstnanosti.

Podle aktuálního týdenního přehledu American Association of Individual Investors (AAII) je sentiment na akciových trzích ke dni 1.5. t.r. rozdělen následovně: Bullish 31,0%, Neutral 33,1% a Bearish 35,9%.

Hlavní US akciové indexy tak směřují v úvodu tradingu do teritorií s těmito procentními změnami: DJIA +0,40%, Nasdaq Composite +0,49% a SP 500 +0,43%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 91,66 USD za barel a zlato je na ceně 1471,10 USD za trojskou unci (cca +23,60 USD). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3078.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,641%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688