TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.04.2013 18:00:09

Záruka na dva roky se stane luxusem. Zákazník ostrouhá

Od příštího roku bude mít prodávající jen povinnost v pořádku dodat vámi zakoupený výrobek. "Pračka bude dodaná v pořádku, bude fungovat, vy se o ni bude správně starat a dodržíte všechny pokyny k užívání. Po půl roce se však porouchá. Jde o vadu spojenou s užíváním a na tu se již záruka vztahovat nebude," popsal příklad Pavel Kunert z právnické firmy PRK Partners.

 

Ochrana zákazníka se sníží

 

Pokud si pračku koupíte, vybalíte ji po měsíci a zjistíte, že buben je špatně uchycen a pračka nemůže fungovat, máte nárok uplatnit reklamaci. To platí jen za situace, kdy výrobek vůbec nepoužijete.

 

"Prvních šest měsíců bude zákazník při reklamacích dostatečně chráněn tím, že důkazní břemeno za vady na výrobku, které nevznikly špatným zacházením, bude vždy na straně obchodníka. Jinými slovy, prodejce bude muset prokázat, že vada na zboží v době jeho prodeje nebyla, jinak bude muset danou věc opravit, v případě větší vady vyměnit," doplnil Kutnert.

 

Nebudu čekat měsíc a opravím si to sám

 

V případě, že si zákazník schopen výrobek sám a levněji opravit, prodejce mu bude po dohodě muset zaplatit náklady. "Kupující si tak bude moci vyměnit vadné těsnění u pračky sám a u prodávajícího následně uplatní slevu ve výši ceny těsnění. Kupující tak nebude muset čekat až 30 dnů na vyřízení reklamace, prodávající zase nebude muset hradit náklady související s reklamací, což je přepravné nebo výjezd technika", dodává advokát Tomáš Liškutín.

 

Dostali jste odřený mobil? Vymění vám jen kryt

 

V případě skrytých vad, tedy takových, které nejsou při převzetí zboží na první pohled patrné, má nyní zákazník na výběr, zda bude požadovat výměnu vadného výrobku, nebo jeho opravu. "Od nového roku již ale nebude mít možnost požadovat automaticky výměnu zboží, pokud by byla vzhledem k povaze vady nepřiměřená," řekl zástupce právní firmy.

 

Změny se nevyhnou ani případným reklamacím vad, které existovaly při převzetí zboží. "V praxi se změny v rámci reklamací dotknou zejména bagatelních vad, které lze rychle odstranit. To znamená, že když zákazník například objeví vadu krytu na mobilním telefonu, nebude moci požadovat výměnu celého přístroje, ale prodávající bude moci na počkání vyměnit pouze kryt telefonu za bezvadný," vysvětluje právník Tomáš Liškutín.

 

Změna přichází v EU

 

Změna českých zákonů je podle Kunerta v souladu s evropskou legislativou. "Tato podoba reklamací funguje v Evropě. Podle mě však konkurenční prostředí donutí prodejce ponechat 24měsíční záruční dobu i na vady způsobené opotřebením," řekl na závěr Kunert.

 

Jakkoliv budou nová pravidla v rámci prodeje a poskytování služeb v obchodě platit od začátku ledna 2014, na výrobky zakoupené před tímto datem zůstane zákonná záruka zachovaná, a to po standardní dobu 24 měsíců.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688