BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  24.04.2013 10:39:00

Apple mezi akcionáře rozdělí 100 mld. USD

Včera po uzavření US trhů společnost Apple (AAPL) zveřejnila investory netrpělivě očekávané výsledky. Za fiskální 2Q oznámila zisk 9,5 mld. USD (-18 %), tj. 10,09 USD/akcii. Jednalo se o první meziroční pokles zisku za poslední dekádu, trh však čekal výsledek ještě horší na úrovni 9,98 USD/akcii. Příjmy vzrostly na 43,6 mld. USD (+11 %), rovněž nad očekáváním 42,3, mld. USD. Firma dodala i více svých hlavních produktů, než se očekávalo. Smartphonů iPhone 37,4 mil. a tabletů iPad 19,5 mil. (před rokem 35,1 mil, resp. 11,8 mil.). Počítačů Mac se prodaly necelé 4 mil. Do této části tedy pozitivní údaje.

Zklamáním však byla výše hrubé marže, která dosáhla 37,5 %, tj. na spodní hranici samotnou firmou v lednu predikovaného očekávání. Pro současný Q navíc očekává další pokles na 36-37 %, resp. i pokles příjmů na 33,5-35,5 mld. USD. Trh očekával marže o 1-2 % vyšší, resp. příjmy 38 mld. USD. Dle mého za poklesem marží stojí především větší objem prodávaných starších produktů firmy než nových. Předchozí produkty Apple právě prodává logicky za nižší ceny než dříve. Navíc i iPad mini firma prodává s nižší marží, než ostatní produkty.

Akcionáře však Apple potěšil zprávou, že v následujících dvou letech mezi ně hodlá rozdělit celkem 100 mld. USD. Navyšuje program odkupu vlastních akcií o 50 mld. USD a zvyšuje o 15 % kvartální dividendu. Ta tak vzroste z 2,65 USD na 3,05 USD/akcii. Rozhodné datum pro nárok na nejbližší dividendu bylo stanoveno na 13.5. (ex-date 9.5.), výplata následně na 16.5.2013.

Tržní prvotní reakce včera byla v „after hours“ pozitivní, když se titul dostal k hranici 430 USD. Po zprávách o maržích, resp. očekávaných příjmech zkorigoval až pod uzavírací hodnoty k 404 USD.

Očekávám, že titul by však měl v kontextu zpráv nalézt na současných úrovních podporu. Tahounem by mohly být i očekávaný update produktů, z nichž některé by firma mohla představit nejspíše v červnu. Šéf T.Cook včera bez bližších podrobností naznačil, že firma hodlá přinést na trh vyloženě nové produkty, resp. zaměřuje se tímto směrem. Ze samotného poklesu ceny akcií Apple také není spokojen.  

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688