Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  21.04.2013 17:13:43

Globální ekonomika vykáže v roce 2013 mírný růst, eurozóna zůstane v recesi

Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank.

Saxo Bank očekává v letošním roce mírný růst globální ekonomiky, který by se měl zvýšit z loňských 3,2 procent na 3,4 procenta. Eurozóna i letos zůstane v recesi, když její ekonomická aktivita poklesne o 0,3 procenta.

V rozvinutých zemích bude i nadále převládat prostředí nízkého růstu. Loni zaznamenaly rozvinuté země růst o pouhá 1,3 procenta a eurozóna spadla do recese. Změna k lepšímu se letos neočekává vzhledem k tomu, že hned několik zemí se snaží o rozpočtovou konsolidaci. Jde zejména o periferní země eurozóny, ale také o USA. Srovnání hlavních zemí eurozóny, Velké Británie a USA ukazuje, že se Spojené státy umístily v redukci veřejných výdajů na 3. místě, hned za Španělskem a Itálií. Velká Británie následovaná Francií a Německem oproti tomu veřejné výdaje navýšila.

V USA čekáme v roce 2014 růst o 3 procenta

Veřejné výdaje v USA poklesly o 1,8 procent. Přesto po loňském růstu o 2,1 procent očekáváme v roce 2013 růst ve výši dvou procent a v roce 2014 dokonce o 3 procenta. Minulý měsíc totiž přibylo 183 tisíc pracovních míst a pozici amerických domácností též posiluje zlepšující se trh s nemovitostmi. Ceny nemovitostí konečně začínají překonávat výši hypoték, kterou jejich majitelé mají bank. HDP napomohou též investice do bydlení.

Ekonomická aktivita v eurozóně poklesne podle našeho odhadu o 0,3 procenta. Nezaměstnanost bude celý rok růst a bude v průměru vyšší než 12 procent. Výsledné zpomalení ekonomiky povede k nízké inflaci. Ekonomiky Itálii i Španělska zůstanou slabé, ale nejvíce se bojíme o francouzské hospodářství. Francouzská vláda totiž není schopná zavádět reformy. Absence léčby způsobuje riziko, že druhá největší ekonomika eurozóny uvízne v prostředí slabého růstu na dobu několik let.

Rozvíjející se ekonomiky nabírají na rychlosti

Růst rozvíjejících ekonomik zůstává robustní díky odpovědné politice jak v oblasti rozpočtové, tak i měnové. I když fiskální konsolidace i nadále dopadá na spotřebu domácností a dovoz, její dopad by se měl snížit, což pomůže růstu v rozvíjejících se ekonomikách. Přesto i nadále očekáváme růst pod úrovní let 2010 a 2011. Domácí podpora růstu bude v množství rozvíjejících se ekonomik podle našeho názoru nízká.

Růst čínské ekonomiky se vrátí nad 8 procent. Růst objemu půjček zůstává na vysokých 15 procentech a financování zůstává relativně uvolněné, čímž je zajištěno, že domácí poptávka bude i nadále v následujících kvartálech podporovat hospodářství. Poměrně opatrná rozpočtová politika navíc naznačuje, že vláda má prostor ke stimulaci růstu prostřednictvím veřejných výdajů. Při pohledu dále dopředu ale uvidíme, že situace zase tak růžová není a přechod z exportně a investičně zaměřené ekonomiky na ekonomiku hnanou spotřebou domácností nebude snadný a dá se očekávat opakovaný pokles růstu.

Příspěvek Globální ekonomika vykáže v roce 2013 mírný růst, eurozóna zůstane v recesi pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688