Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.04.2013 14:45:08

Windows 8 prohrávají boj se staršími sedmičkami

Téměř půl roku po uvedení na trh volí dobrovolně operační systém Windows 8 pouze 6 % uživatelů, zatímco zbývajících 94 % žádá předchozí Windows 7. Tato statistika vyplývá z prodejů společnosti Gigacomputer, prodejce IT techniky s 16 pobočkami po celé ČR. Nová Windows přitom neplní svůj úkol ani na poli tabletů, kde chtějí konkurovat iPadu a systému Android.

Příchod Windows 7 přijali uživatelé s nadšením a po prodejně méně úspěšných Windows Vista začali po dlouhých letech opouštět Windows XP. Nejnovější operační systém Microsoftu Windows 8 však na tento úspěch nenavázal a po necelých šesti měsících se potvrzuje trend, o kterém se spekulovalo již dlouho.

„Zákazníci kupující samostatný operační systém volí v drtivé většině případů osvědčená Windows 7. Statisticky to vychází na 94 % pro sedmičky a pouze 6 % pro Windows 8,“ potvrzuje Jiří Špunar ze společnosti Gigacomputer, která je významným prodejcem výpočetní techniky na českém trhu. „V případě nových počítačů a notebooků častěji sáhnou po variantě s Windows 7, kterou vyprodáváme ze skladových zásob. Ve Windows 8 postrádají zejména nabídku Start a stále si nezvykli na nové uživatelské prostředí Metro,“ dodává Špunar.

Dosavadní neúspěch potvrzují i aktuální statistiky publikované pravidelně na serveru Netmarketshare.com. Nové osmičky si prozatím ukrojily pouze 3,17 % z pomyslného koláče trhu operačních systémů. Žebříčku aktuálně vládnou Windows 7 se 44,73 %. Dosluhující Windows XP stále využívá 38,73 % uživatelů, tedy podstatně více, než nejnovější přírůstek do rodiny produktů Microsoftu. Tyto údaje se týkají stolních počítačů a notebooků.

Nový systém však prohrává i v případě tabletů, kvůli kterým nové uživatelské prostředí Metro vzniklo. „Nejčastěji naši zákazníci volí tablety s Androidem. Důvodem je nejen příznivější cena konkrétních zařízení, ale také fakt, že uživatelé tento systém znají z chytrých telefonů a jsou na ovládání již zvyklí. Obdobně majitelé iPhonu sáhnou nejčastěji po iPadu,“ prozradil Jiří Špunar ze společnosti Gigacomputer.

Windows 8 chtějí podpořit i výrobci hardwaru, zejména v oblasti hybridních zařízení kombinujících tablet a notebook. Prodeje počítačů klesají, intenzivní spolupráce výrobců IT techniky a společnosti Microsoft má tento trend zastavit. Téměř půl roku po uvedení osmiček je však nabídka hybridních zařízení na trhu poměrně malá a konkurenční systém Android dodávají se svými produkty i velcí hráči. Například společnost Asus nabízí hybridy kombinující tablet a notebook v provedeních pro Windows 8, RT i Android. Model Asus VivoTab využívá Windows 8, Asus VivoTab RT hostuje operační systém Windows RT využívající Metro z nových osmiček, zatímco Asus EEE Pad Transformer pohání Android 4. Zákazníci tak stojí před volbou, kterému systému dát přednost.

Jiří Špunar

vedoucí obchodního oddělení
GIGACOMPUTER.cz

 

O společnosti GIGACOMPUTER

Firma GIGACOMPUTER vznikla sloučením dvou silných partnerů a přímých dovozců výpočetní techniky do ČR zabývajících se převážně velkoobchodním prodejem. Historie obou firem se datuje do druhé poloviny 90. let. Po sloučení těchto dvou subjektů došlo k expanzi na trhu pomocí vybudování sítě poboček. V současné době již firma zastřešuje 16 poboček v České a jednu pobočku ve Slovenské republice. Počátkem roku 2009 firma investovala do nákupu nemovitosti a vybudovala silnou centrálu v Brně s dostačujícím zázemím skladových, technických a obchodních prostor. Tím nepřímo opět upevnila svoji pozici na trhu. I přes neustále rostoucí konkurenci je předním dodavatelem repasované a krátkodobě použité výpočetní techniky do všech regionů České republiky při neustále se zvětšujícím obratu a zisku celé firmy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688