Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  15.04.2013 16:11:00

Koruna se dnes o hladinu 26,00 CZK/EUR nepokusila

Dopad nepříznivých čínských čísel na středoevropské měny byl limitovaný a koncentroval se do první hodiny dnešní seance, kdy měny mírně ztrácely. Mnohem výraznější reakci na zklamání z čínského HDP za Q113, březnovou průmyslovou výrobu a investiční aktivitu zaznamenávaly komodity v čele se zlatem a akciové trhy. Ze středoevropských měn zůstal pod tlakem v podstatě pouze polský zlotý, kde se trh obával odpoledních inflačních dat za únor, což se nakonec potvrdilo. Další decelerace inflace vyvolává očekávání, že centrální banka obnoví cyklus snižování sazeb. Koruna si nakonec o třetinu procenta polepšila. Zatímco ráno ještě atakovala úroveň 25,95 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se již nacházela o více než deset haléřů níže. Nejvýrazněji si dnes polepšil maďarský forint, který si připsal zhruba tři čtvrtiny procenta.
 
Z pohledu vnější rovnováhy je česká koruna bezpečná , což potvrdila dnes zveřejněná data únorové platební bilance. Ta přinesla velké překvapení v podobě vysokého přebytku běžného účtu, který dosáhl úrovně 27,7 mld. CZK, a výrazně tak předčil i ta nejoptimističtější očekávání na trhu. Hlavním důvodem byla obchodní bilance, což naznačoval již dříve zveřejněný údaj o zahraničním obchodu. Překvapivě vysoké aktivní saldo vykázaly i běžné převody. Příznivé trendy na běžném účtu platební bilance by navíc měly přetrvávat po celý letošní rok. Především díky zahraničnímu obchodu, kde očekáváme další zvýšení přebytku, existuje pro letošní rok celkem slušná šance, že bude poprvé od roku 1993 vykázán přebytek běžného účtu (podle našeho odhadu ve výši 0,1 % HDP). Kromě platební bilance dnes byla zveřejněna statistika produkčních cen za březen. Ceny průmyslových výrobců během třetího měsíce letošního roku stagnovaly a zaostaly tak za tržním očekáváním. Dezinflační tendence potvrdil pohled na meziroční dynamiku, kde jsme zaznamenali zpomalení z únorových 1,3 % na 1,0 % v březnu. Důležitější pro centrální banku je ovšem vývoj cen v zemědělství, jelikož tyto ceny ovlivňují budoucí vývoj cen potravin v rámci spotřebitelského koše. Zemědělské ceny tentokrát v březnu stagnovaly. Meziroční dynamika těchto cen pak decelerovala z 15,6 % y/y v únoru na 12,5 % v březnu. Ceny v zemědělství výrazně rostly od druhé poloviny loňského roku, což bylo dáno podprůměrnou domácí úrodou. Nyní se patrně ceny v tomto sektoru ustálily a rozhodující pro další vývoj bude až nová úroda. Ceny potravin v rámci spotřebitelského koše však kvůli zpožděnému dopadu mohou ještě v dalších měsících mírně růst.
 
Zítřejší den již z domova žádné ekonomické ukazatele nepřinese. Bude tak převažovat obchodování technického charakteru s ohledem na náladu investorů v regionu i na globálních trzích. Důležitou technickou rezistenci nadále představuje oblast kolem 25,95, support se pak nachází na 25,70. Pokud tedy nepřijde významnější impuls, měl by se kurz i zítra v uvedeném pásmu držet.
 
Česká swapová výnosová křivka se dnes posunula mírně níže , když následovala pokles eurové křivky v souvislosti se zaznamenaným vzestupem rizikové averze po nepříznivých čínských datech. Výnosy českých státních dluhopisů dále klesly. Poptávku stimuluje vnímání českých státních dluhopisů jako regionálního "bezpečného" aktiva.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex


Přečtěte si také:

13.04.2021Koruna si dělá výlety pod hladinu 26 CZK/EUR (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.09.2019Hladinu 26 CZK/EUR zatím koruna neotestovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.04.2013Koruna se tento týden neúspěšně pokoušela atakovat hladinu 26,00 CZK/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688