Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  15.04.2013 08:19:00

Euro v závěru týdne korigovalo ze 1,5 měsíčního maxima

Společná evropská měna v závěru minulého týdne korigovala zisky, kterých v průběhu týdne dosáhla. Zatímco na počátku týdne se kurz nacházel ještě pod 1,3000 USD/EUR, v závěru čtvrtečního obchodování se kurz dostal na dohled úrovně 1,3150 USD/EUR. Během páteční seance euro korigovalo návratem k 1,3050 USD/EUR. V průběhu amerického obchodování však dolaru podkoply nohy nepříznivé indikátory z USA. Závěrečný kurz uplynulého týdne se tak nacházel těsně pod 1,3100 USD/EUR. Ve výsledku si euro za minulý týden připsalo zisky ve výši necelého jednoho procenta.
 
Americký dolar doplatil v závěru týdne na ne příliš povzbudivá makroekonomická data. Březnové maloobchodní tržby totiž nenavázaly na povzbudivá únorová data a zklamaly poklesem o 0,4 % m/m. Bohužel ani vyhlídky na další měsíc z pohledu domácností příliš povzbudivé nejsou. Předběžná statistika dubnové spotřebitelské důvěry University of Michigan zaznamenala nečekaný a hluboký propad na devítiměsíční minimum. Zdá se tak, že se americké domácnosti obávají negativního dopadu zahájené fiskální konsolidace. Společnou evropskou měnu pak v závěru minulého týdne povzbudil výsledek neformálního summitu evropských ministrů financí. Ti se dohodli na prodloužení finanční pomoci Irsku a Portugalsku na sedm let. Dále pak bylo oznámeno, že balík 10 mld. EUR pro Kypr je připraven. Nyní se již čeká pouze na ratifikace v národních parlamentech.
 
Úvod týdne přinese z pohledu devizového trhu spíše druhořadé ukazatele. Z eurozóny se dnes dočkáme únorové bilance zahraničního obchodu. Kvůli slabé domácí poptávce se očekává celkové zvýšení aktiva. O něco zajímavější data přijdou ze Spojených států. Publikována bude březnová statistika přílivu portfoliových investic do USA a zejména první dubnový předstihový indikátor v podobě Empire Manufacturing indexu hodnotící průmyslovou aktivitu v okolí New Yorku. Trh čeká oproti březnu mírné zhoršení. Nutno ovšem podotknout, že se jedná o velmi volatilní a tedy málo spolehlivý indikátor.
 
V průběhu týdne zveřejňované indikátory by příliš povzbudivé být neměly a i nadále budou vyvolávat obavu ohledně hospodářského růstu v eurozóně i USA. Hned zítřek přinese zřejmě další pokles důvěry investorů v Německu, když se obáváme celkem výrazného poklesu dubnového ZEW indexu. Ze Spojených států se dočkáme březnové průmyslové výroby. Její měsíční dynamika by ve srovnání s únorem měla být méně než poloviční. Další zajímavá data pak přinese až čtvrtek, kdy se dočkáme pravidelných Jobless Claims a Fed indexu z Philadelphie. Tyto indikátory by již tak špatně vyznít nemusely. Celkově, se však vytrácejí fundamentální důvody pro pokračující posilování eura.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.09.2017Obavy ze sucha v Brazílii posunuly kávu na měsíční maximum PrimStock s.r.o. (PrimStock s.r.o.)
21.05.2012Na závěr týdne euro korigovalo své ztráty Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688