Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  13.04.2013 19:07:21

Černý pátek 12.4.2013

I když včerejší pátek nebyl pátkem třináctého, pro obchodování s futures zlata a stříbra na COMEXu jinými slovy pro papírové zlato a stříbro, se zapíše pátek 12. dubna jako černý pátek. Navzdory všem současným fundamentům z reálné ekonomiky (hospodářská recese a rekordní nezaměstnanost v EU, neustálé navyšování už teď rekordních státních dluhů v USA, EU, Japonsku, Číně atd., obrovské kvantitativní uvolňováni neboli "tisk peněz" v USA, EU a Japonskupropady maloobchodných tržeb v EU a USA od začátku roku 2013), které v minulosti logicky způsobovaly zaměření se investorů na aktiva typu "bezpečný přístav", do kterých po tisíceletí patří i zlato a stříbro, se v pátek událo něco nepředstavitelného a zneklidňujícího.


Odpoledne středoevropského času, po otevření burzy COMEX v USA, nastal totální výprodej zlatých a stříbrných futures kontraktů, který trval až do uzavření burzy. Zlato ztratilo 5,38% a stříbro dokonce 6,54% proti předcházejícímu dnu. Divergence papírového trhu se zlatem a stříbrem a akciového indexu Dow Jones se opět prohloubila (viz. Graf):

 

 

 

Ale proti 1. velké divergenci z léta 2011 (zlato nahoře a Dow Jones dole) je dnešní 2. velká divergence opačná (Dow Jones nahoře a zlato dole). Ale proč je opačná? Vždyť makroekonomická data a politické předpoklady pro takový stav jsou teď proti roku 2011 buď stejné, nebo ještě horší. Například, co se týče politiky v USA, také stojíme před jednáním o navýšení stropu deficitu nad 16,75 bilionů dolarů jako v létě 2011 a jako tehdy, ani teď to nevypadá, že se demokraté a repulikáni hned dohodnou. USA čeká redukce vládních výdajů o 85 mld., protože nebyl prodloužen speciální zákon o dotacích a daňových úlevách, který přijala ještě Bushova administrativa. Ekonomičtí analytici odhadují, že tato redukce vládních výdajů může způsobit pokles HDP až o 1,5%.


Co se týče ekonomických makrodat, růst HDP v USA byl v 3Q 2011 přibližně 1,3% (zdroj CNN), přičemž ve 4Q 2012 byl jenom 0,4% (zdroj CNN). A zatím to po propadu březnových maloobchodních tržeb v USA nevypadá, že by růst HDP v 1Q 2013 vyskočil na nějaká závratná čísla (přesné hodnoty ještě nebyly publikovány), spíše se očekává stagnace HDP. Když se podíváme jak si stála ekonomika EU v roce 2011 a jak si stojí dnes, také žádný optimismus nevidíme. Ekonomika Číny zpomaluje, Japonsko bojuje s inflací brutálním kvantitativním uvolňováním a nárůst HDP nečekáme ani tam. A zlato je v Japonsku na historických maximech.

 

Co za tajemného čaroděje Voldemorta žene akcie nahoru a komoditní peníze, ropu a průmyslové kovy dolů? Vždyť nemůžeme současně mluvit o tom, že tady máme hospodářské oživení (já ho skutečně nikde nevidím) a při tom nám padá cena ropy a stříbra, dvou nejvyužívanějších průmyslových surovin směrem dolů. Může mi to někdo vysvětlit? Pokud ano, napište mi, prosím, email na rastislav.trecak@gs-solutions.cz.


Protože jsem tvor nedočkavý, ještě před tím, než mi to někdo fundovaný vysvětlí, podělím se s vámi i já o můj "skromný" názor na pro mě nelogické události, které se teď na finančních trzích dějí.


Objevil jsem Voldemorta, je to Ben Bernanke. Ano, je to on, vrtulníkový Ben. To on je teď strůjcem tohoto akciového šílenství, té (ne)bubliny na akciových trzích a paniky na komoditních trzích. Té prosperity, o které mluví každý ekonomický analytik mainstrem médií, ale nikdo jí mimo Wall Street, the City, prosklených kanceláří obřích bank a hedge fondů a centrál politiků ve Washingtonu, Bruselu nebo Tokiu, né a né uvidět. Bylo by fajn, kdyby se už ta budocí prosperita a hospodářský růst ukázaly, protože Benovi můžou dojít anabolika, kterými krmí akciové trhy. A pak to nebude vůbec pěkný pohled na akcie závislé na dopingu FEDu, jak padají a kolabují. I když v podstatě, když tu už není zlatý standard, Ben může tisknout do nekonečna, vždyť cenová inflace je v USA skoro nepostřehnutelná. 


Ale co když se ti nějací "spekulanti" z podivného spolku s názvem BRIČ rozhodnou, že už nebudou pro svoje mezinárodní obchodování využívat USD? To by byla celkem velká komplikace. To by asi mělo vliv na cenovou inflaci v USA. Teď, když USA vyveze dolárky do světa, vnitřní cenová inflace nehrozí. Ale když je už nebude moci vyvážet, zůstanou doma a mohou nasekat velikou neplechu. Zvednou se ceny a důvěra v USD bude ta tam.


Zachovat důvěru v současný inflační systém nekrytých peněz je hlavním motivem pro manipulace na finančních trzích (LIBOR, drahé kovy, ropa, úrokové sazby u dluhopisů) a také pro oslabování pozic nejvíc konkurujících aktiv, které jsou lakmusovým papírkem ohodnocení konkrétní nekryté měny. Bilance všech významných centrálních bank se proti roku 2011 mnohonásobně nafoukly, vytvořily se biliony USD, EUR, Jen-ů, Juan-ů. A při tom ceny některých skutečných, fyzických, množstevně omezených aktiv, které jsou vyjádřené v těchto nekrytých měnách neustále padají. A ceny akcií mnohých podniků, firem, které jsou na tom z hlediska finančních ukazatelů typu P/E evidentně hůř, než v roce 2011, neustále rostou. Doping FEDu a jiných centrálních bank zatím funguje, otázkou je, do kdy.


Nebudu dávat žádně investiční doporučení, klidně nakupujte akcie a ještě chvíli se vezte na vlně optimismu a divergence proti komoditám, nebo si kupte komoditní peníze, zlato a stříbro, jejichž cena je teď na úrovních začátku roku 2011 a je k celkové současné celosvětové monetární báze skutečně nízká, nebo si kupte pěkný pozemek s lesíkem a polností někde na Vysočině. Doporučuji však jednoznačne diverzifikaci portfolia, nemít všechny peníze jenom v bankách (Kypr) nebo jenom v cených papírech, ale také ve fyzických aktivech. I když to teď nevypadá, zanedlouho se situace začne měnit a realita světa dožene virtualitu finančních trhů. A pak to bude mazec.

 

 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

12.04.2019Ranní GBP/USD - Pátek 12.4.2019 BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
27.12.2013Kurzovní lístek ČNB na pátek 27.12.2013 Redakce (Kurzy.cz)
20.12.2013Kurzovní lístek ČNB na pátek 20.12.2013 Redakce (Kurzy.cz)
17.12.2013Jak obchodovala Amerika 17. 12. 2013 (17.12.2013) Grant Capital (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688