Co by vás mělo zajímat před stavbou kachlových kamen

V době, kdy ceny za energie stále rostou, vyplatí se myslet na alternativní zdroje tepla, se kterými ušetříte. Velké oblibě se těší kachlová kamna. Stavba je však náročná a vyžaduje důkladnou přípravu, aby kamna fungovala přesně tak, jak si přejete. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Na kachlová kamna myslete již při návrhu domu nebo rekonstrukci
Pokud počítáte s centrálním vytápěním domu, musíte kamna pečlivě zakomponovat již do samotného stavebního plánu. Vše je třeba promyslet – rozvody tepla, velikost komínu i umístění kamen.

Nejlepší je obrátit se na odborníky kamnáře, kteří vám zároveň kachlová kamna velikostně nadimenzují na potřebnou vytápěnou plochu. Poradí i s řešením pro stávající budovy nebo při rekonstrukci.

Připravte si komín
Velice důležitou roli hraje komín. Musí mít dostatečnou šířku a délku, aby dobře odváděl spaliny. Zároveň záleží na kvalitní komínové vložce, která zaručí jeho dlouhodobou životnost. O rozměrech i stavu komínu se poraďte jak s kamnářem, tak kominíkem.

Dodatečně lze provést úpravu komínu frézováním, aby rozměrem vyhovoval nárokům kachlových kamen.

Vezměte to od podlahy
Nezapomeňte na kvalitní podloží, které musí být pevné a z nehořlavého materiálu. Kvalitním podkladem může být beton nebo keramická dlažba. Lze však použít i laminátovou podlahu v kombinaci s nehořlavou podložkou.

Jelikož jsou kachlová kamna velice těžká, nechte si provést kontrolu od odborníka, zdali má vaše podlaha dostatečnou nosnost.

Na závěr přichází design
Když máte vše zkontrolováno a naplánováno přichází na řadu vzhled kamen. Můžete si vybrat z různých kachlových obložení – kachle s barevnou glazurou a bohatými vzory nebo kachle omítací, které jsou velice zajímavým designovým doplňkem. Pokud ještě nemáte ve vzhledu jasno, můžete si kamna navrhnout sami ve 3D formátu na této stránce.

 

Přípravu rozhodně nepodceňte a nelitujte peněz za odborníky. Výsledek pak určitě bude stát za to!

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry