TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.04.2013 14:45:35

Auto ESA zvýšila v prvním čtvrtletí prodeje o pětinu, trendem jsou dieselové motory

Za prudkým nárůstem prodeje i v době stagnace automobilového průmyslu stojí podle vyjádření autobazaru především rostoucí zájem motoristů o kvalitní ojeté vozy střední a vyšší třídy, rozšíření pražských prodejních ploch, ale také otevření první mimopražské pobočky Auto ESA v Pardubicích.

"Z výsledků je vidět, že se pobočka v Pardubicích, kterou jsme otevřeli na přelomu roku, velmi rychle začleňuje do struktury sítě autobazarů Auto ESA. Expanze, kterou jsme naplánovali na letošní rok, umožnila navýšení prodejních ploch a rozšíření nabídky kvalitních ojetých vozů," vysvětluje Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Dodal, že ke zvýšení zájmu motoristů o autobazary ESA přispěla i certifikace kvality německé TÜV NORD, kterou společnost Auto ESA získala jako první autobazar na území České republiky, a to jak pro všechny pražské, tak i pro nově otevřenou pardubickou pobočku.

 

A jaké vozy nejvíce táhly?

Nárůst prodejů zaznamenaly během sledovaného období všechny sledované kategorie vozů. Nejprodávanější značkou zůstává Škoda (+17 procent). Z pohledu na jednotlivé modely jsou to následně Škoda Octavia II, Škoda Fabia I, Škoda Octavia I, Ford Mondeo, Ford Focus a Volkswagen Passat. "Ze značek však zaznamenaly nejprudší nárůst vozy Volkswagen, a to o plných 45 procent, velmi zajímavý je také velký nárůst zájmu o značku Ford," doplnil Svoboda.

Hitem začátku letošního roku však podle jeho slov zůstávají také vozy combi, jejichž prodej se zvýšil o 42 procent. Nejprodávanějšími zůstávají automobily nižší střední třídy (+18 procent), snižuje se však zájem zákazníků o malé vozy (+16 procent) a naopak roste zájem o vozy střední třídy (+32 procent) a vyšší střední třídy a luxusní automobily (+22 procent).

Nejprodávanějším rodinným vozem MPV i nadále zůstává Ford S-Max, žebříčku SUV vévodí Hyundai SantaFe. Co se týče výběru motorů, přesouvá se stále výrazněji zájem motoristů k dieselům. Zatímco loni se prodalo 59 procent aut s dieselovým motorem a 41 procent s benzinovým, letos už je to 62 procent dieselových a pouze 38 procent vozů vybavených benzinovými motory.

 

A jaké jsou plány pro letošní rok?

V letošním roce plánuje Auto ESA pokračovat v naplánované expanzi do dalších krajů České republiky a podle vývoje na trhu se chystá otevřít ještě další jednu či dvě pobočky. Celkový počet zobchodovaných vozů by měl v roce 2013 poprvé překonat hranici 20 tisíc automobilů.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688