Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.03.2013 14:57:31

Skupina ČEZ podala stížnost na Bulharsko k EK kvůli nedodržování národního i evropského energetického regulačního rámce

Společnost ČEZ dnes odeslala Evropské komisi výčet faktů, které dle ní svědčí o tom, že způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky, stejně tak jako některé další administrativní postupy, mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU (konkrétně se svobodou usazování a volného pohybu kapitálu). Kvůli postupu regulátora se již ohradila také rakouská společnost EVN, která informovala bulharskou stranu o záměru vést arbitráž z důvodů neochráněné investice.

„Byli jsme nuceni k tomuto kroku přistoupit vzhledem k tomu, že opakovaně čelíme negativním zásahům ze strany bulharských institucí. Požádali jsme Evropskou komisi o nezávislé posouzení celé situace s cílem zajistit našim bulharským společnostem objektivní a spravedlivé postupy,“ vysvětluje důvody pro podání stížnosti Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. Jedná se zejména o způsob zahájení procedury odebrání licence, k níž dal popud premiér a nikoliv nezávislý energetický regulační úřad, který jediný je k prověřování této záležitosti oprávněný. K odebrání licence vyzýval rovněž generální prokurátor. Takové jednání je v rozporu s evropským právem, jehož jednotlivá opatření dosud nebyla implementována do bulharské legislativy, což vytváří podmínky pro narušování nezávislosti této instituce. Bulharská republika se stejně tak jako Česká republika dobrovolně zavázala plnit veškeré zákony, direktivy i principy vyplývající z členství v Evropské unii.

Kromě toho se většina údajných pochybení ČEZ, které mají být důvodem pro odebrání licence, týká nákupů v rámci veřejných zakázek, které však nespadají dle bulharského práva mezi důvody pro odebrání licence. Ty musejí být velmi závažné, patří mezi ně ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny, soustavné porušování licenčních podmínek, neplnění pokynů regulátora nebo poskytnutí nesprávné informace při žádosti o licenci. Ani prodejní, ani distribuční společnost ČEZ neshledala žádné zásadní pochybení ve své dosavadní činnosti a výtky bulharského energetického regulačního úřadu (DKEVR) považuje za spíše formálního charakteru. Vzhledem k tomu, že bulharská distribuční společnost ČEZ získává z celkové faktury pro domácnosti aktuálně méně než 3 %, příčinu těchto problémů je nutné hledat jinde, a sice především na straně výroby, která z toho celkového koláče ukrajuje největší část, a dále v oblasti podpory obnovitelných zdrojů. 

„Jsme stále naprosto přesvědčení o tom, že jsme dodržovali a stále dodržujeme veškeré bulharské i evropské zákony. Poskytujeme plnou součinnost jak prokurátorovi či daňové správě, tak antimonopolnímu i energetickému regulačnímu úřadu, a očekáváme, že všechny tyto instituce budou rozhodovat zcela nezávisle a dle zákona. Věříme, že se nakonec prokáže, že jednáme plně v souladu s bulharskou legislativou, což mimo jiné potvrzují i veškeré účetní závěrky každoročně auditované renomovanou společností, které jsme vždy obdrželi bez jakýchkoliv výhrad,“ dodává Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

Nad rámec plnění všech doporučení vydaných DKEVR podniká společnost ČEZ další kroky, které mají vést k větší transparentnosti a zlepšení servisu pro zákazníky. ČEZ například umožnil přístup ke kompletnímu znění všech servisních smluv uzavřených mezi svými bulharskými společnostmi. Kromě spuštěných kampaní „Buď informován“ a „Buď loajální“, jež je určena pro platící zákazníky, zavedl ČEZ také institut ombudsmana, na kterého se zákazníci mohou obracet se svými stížnostmi i podněty pro zlepšení.

Dne 16. dubna by se mělo konat veřejné slyšení, na základě kterého by měl DKVER o případném odebrání licencí rozhodnout. V případě, že budou všem společnostem licence ponechány, bude ČEZ intenzivně usilovat o narovnání vztahů s bulharskými institucemi. Společnosti ČEZ byly dosud bulharským institucím i občanům seriózním partnerem a významným investorem v zemi.

 

Na přelomu ledna a února vyšli bulharští občané do ulic protestovat proti vysokým fakturám za elektřinu.  Vyšší účty byly způsobeny chladnější zimou, vyšší spotřebou přes Vánoce a také prodloužením odečítací periody kvůli svátkům. Ceny elektřiny na začátku tohoto roku nevzrostly, k jejich změně došlo rozhodnutím bulharského energetického regulačního úřadu (DKEVR) 1. 7. 2012, kdy byly navýšeny o více než 13 %, zejména kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Ceny domácnostem v Bulharsku jsou plně regulované a mimochodem také nejnižší v celé Evropské unii. Bulharský ČEZ získává z celkové faktury pro domácnosti aktuálně méně než 3 %, zbytek připadá výrobcům elektřiny, přenosové soustavě a daňovému úřadu.

Na základě řady protestů, které se postupně obrátily spíše proti vládě a sociálně-politické situaci v zemi obecně, rezignoval 20. února premiér. Ještě předtím však stačil Bojko Borisov oznámit záměr odebrat společnostem ČEZ licence. Pod tlakem událostí rezignuje také DKEVR, nicméně procedura odebrání licence pokračuje. Společnost ČEZ odevzdává DKEVR v daném termínu svá stanoviska k výtkám regulátora. Ten samý den, 27. února, zahájila bulharská prokuratura kontrolu všech tří distribučních společností ČEZ, Energo-Pro a EVN, ale také samotného regulačního úřadu. 6. Března zamítl bulharský parlament návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. 17. března požádal generální prokurátor o odebrání licence společnosti ČEZ.

28. března zahájil antimonopolní úřad na základě soudního rozhodnutí šetření ve třech společnostech – nejen ČEZ, ale i EVN a Energo-Pro. Společnosti ČEZ jsou si však naprosto jisté, že nenarušují žádná pravidla hospodářské soutěže, protože jednají zcela v souladu s legislativním rámcem Bulharské republiky, který bohužel větší liberalizaci a otevření trhu prakticky neumožňuje. 

Mgr. Barbora Půlpánová

Tisková mluvčí

 

ČEZ, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688