eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  22.03.2013 09:10:13

Stručné shrnutí US trhů dne 21.3.13 – starosti s eurozónou


Čtvrteční obchodování naznačilo, že fiskální problémy eurozóny a nyní především Kypru jsou ještě spojeny s nevýraznými ekonomickými daty. Ty vyšly právě včera v podobě německého indexu Manufacturing PMI s číslem 48,9 bodů a to byl pokles na tříměsíční minimum a současně indikace kontrakce sektoru.

V rámci indikátorů v eurozóně byl reportován podobný údaj Markit Manufacturing PMI flash, který neočekávaně klesl na 46,6 bodů v březnu oproti únorovým 47,9 bodů, takže namísto stabilizace ve 2.Q. by mohl zesílit pokles v následujících měsících.

Postup v oblasti bailoutu a jeho neschválení kyperským Parlamentem se komplikuje, neboť ECB se vyjádřila, že může ukončit svoji likviditní pomoc pro Kypr počínaje pondělím 25.3. t.r. a to v případě, že nebude dosaženo dohody mezi EU a MMF o bailoutu pro bankovní sektor. Jedná se o stávající program Emergency Liquidity Assistance (ELA). Samozřejmě, že situaci na Kypru nepřispívají ani neověřené zprávy o možném bankrotu Kypru či opuštění společné měny EUR. Rovněž další snížení dlouhodobého kreditního ratingu země od agentury Standard and Poor´s z CCC+ na CCC s negativním výhledem (tedy ohodnocení v neinvestičním pásmu, tj. junk status) je dokladem hlubších problémů.

V případě US makrodat nebyly jejich výsledky tak špatné, nicméně vliv na trhy nebyl tak adekvátní jak by se dalo předpokládat. Úvodní požadavky v nezaměstnanosti vyšly s číslem 336 tis., což bylo o něco lepší (nižší) než očekávání, prodeje existujících domů stouply o 0,8% na 4,98 mil. jednotek, což bylo nejvíce od listopadu 2009. Report Philadelphia FED o průmyslové aktivitě rovněž narostl v březnu razantně.

Celkový komplex vlivů (společně s horšími HV softwarového giganta Oracle) nakonec způsobil pokles hlavních US akciových indexů na následující úrovně: DJIA 14421,49 bodů (-0,62%), Nasdaq Composite 3222,60 bodů (-0,97%) a SP 500 1545,80 bodů (-0,83%). Jedná se tak nejvýraznější sestup hladin indexů za téměř měsíc. To byla samozřejmě příležitost pro index volatility VIX na CBOE, který vystřelil na 13,99 USD, tj. +1,32 USD, resp. +10,42%.

Na komoditních trzích se ropa nachází na kursu 92,57 USD za barel a zlato je na ceně 1611,70 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2902.

Při pátečním tradingu budou zcela absentovat kursotvorné vlivy či impulsy z makrosféry, neboť program ekonomického kalendáře je prázdný.

Bilance HV již končí a dnes lze jmenovat již pouze mj. firmy Darden Restaurants a Tiffany, přičemž současně investoři budou směřovat svoji pozornost k začátku nové hospodářské sezóny za 1.Q. počínaje dnem 8. dubna t.r. (report HV Alcoa).

Asijský obchodní týden byl uzavřen páteční session s tím, že Nikkei 225 spadl o -2,35%, HangSeng je -0,56% a Shanghai Composite skončil +0,17%.

Indikace US futures se v úvodu představují spíše v lehkých plusech a DJIA je +11,0 bodů, Nasdaq 100 +0,75 bodů a SP 500 +0,30 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688