eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  21.03.2013 14:37:45

Stručná situace Wall Street: nevítaný opening 21.3.13


Čtvrteční US obchodní seance zřejmě přispěje dostatkem kursotvorných impulsů do pokračování obchodování tohoto týdne poněkud opatrnějším dílem než tomu například včera, kdy blue chips index DJIA zaznamenal znovu posun na intradenní historická maxima.

Důvodem jsou jednak důležitá makrodata v USA i Evropě a rovněž poněkud komplikované vyjednávání o způsobu realizace bailoutu na Kypru. Z toho se pomalu ale jistě stává ekonomicko-politická záležitost prvního řádu, i když jde o nejmenší pomoc v rámci předchozích záchranných plánů eurozóny. Ovšem způsob či podmínky podpory fiskálních záležitostí Kypru od mezinárodních věřitelů (troiky) přímo šokují…K tomuto tématu lze ještě uvést, že ECB dnes oznámila, že může ukončit svoji likviditní pomoc pro Kypr počínaje pondělím 25.3. t.r. a to v případě, že nebude dosaženo dohody mezi EU a MMF o bailoutu pro bankovní sektor. Jedná se o stávající program Emergency Liquidity Assistance (ELA).

V rámci indikátorů v eurozóně byl reportován údaj Markit Manufacturing PMI flash, který neočekávaně klesl na 46,6 bodů v březnu oproti únorovým 47,9 bodů, takže namísto stabilizace ve 2.Q. by mohl zesílit pokles v následujících měsících. Stejně tak nedobře dopadl obdobný údaj v Německu, kde Markit Manufacturing PMI klesl na 48,9 bodů oproti předchozímu číslu 50,3 bodů. Naopak tento ukazatel vydaný v Číně stoupl na 51,7 bodů za březen vs. 50,4 bodů v únoru t.r. Očekávání znělo na cifru 50,8 bodů. HSBC tak uvádí, že čínská ekonomika je na cestě růstového zotavení.

US Senát včera schválil celkem hladce zákon o financování vlády do konce září t.r. a tudíž obavy z nedostatku prostředků tak byly rozptýleny. Celý balík rovněž zahrnuje i sequestration za 85 mld. USD, ale umožňuje Pentagonu více možností na rozhodnutí kde snížit výdaje. Dnes má přejít návrh zákona do Kongresu, kde je rovněž očekáváno jeho posvěcení…

Britské maloobchodní prodeje v únoru meziročně vzrostly o 2,5% oproti lednu -0,5% a vs. očekávání +0,5%. Meziměsíčně došlo k růstu prodejů o 2,1% v důsledku návratu zákazníků do obchodů po silném sněžení v lednu t.r.

Podle ekonomického kalendáře byly zaznamenány US makroukazatele s výsledky úvodní požadavky v nezaměstnanosti Initial Claims s číslem 336 tis. vs. očekávání 345 tis. (pokračující požadavky vyšly 3,048 mil. oproti odhadu 3,065 mil.), dále to byl PMI Manufacturing Index flash s resultátem 54,9    bodů (oček. 54,8 bodů), cenový index domů v podobě FHFA Housing Price Index za leden s číslem   0,6% a po otevření trhů to budou prodeje existujících domů s očekáváním 5,0 mil. jednotek, report Philadelphia FED za březen s cifrou -3,0 body, předstihové ukazatele mají činit za únor 0,5% a nakonec zásoby plynu. K dalším informacím patří Bloomberg Consumer Comfort Index a oznámení Treasury o realizaci aukce vládních poukázek 3M a 6M.

Hlavní US akciové indexy tak startují do tradingu s těmito změněnými stavy: DJIA -0,45%, Nasdaq Composite -0,67% a SP 500 -0,50%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 93,24 USD za barel a zlato je na ceně 1614,10 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2905.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,936%.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688