Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.03.2013 15:51:14

Kypr a zásadní změna pravidel hry

Šokující!

Jak jinak nazvat kyperský záchranný balíček? Konfiskace 6,75 procent peněz malých střadatelů a 9,9 procent velkých je v údajně civilizované a demokratické společnosti bezprecedentní. Kdo ale ví? Možná, že Evropská unie už mezi civilizované demokracie nepatří.

Když jsem minulý týden navštívil Limassol, leccos jsem slyšel, ale tyto zvěsti jsem odmítl jako naprostý nesmysl. No, a teď to tady máme. Následky jsou nepředvídatelné, ale zjevně vidíme zásadní změnu paradigmatu.

Je to zásadní porušení základních vlastnických práv, které bylo malé zemi nadiktováno cizími silami a každý, kdo má peníze uložené v nějaké evropské bance se musí klepat jako osika. I když se představitelé moci snažili na tiskové konferenci prezentovat tento krok jako jednorázový, nebyli schopni vyloučit, že k podobným opatřením nedojde v jiné zemi. Ne, že by na tom příliš záleželo, jelikož důvěra je stejně pryč. Těžko můžeme počítat s tím, že opatření Troiky a EU budou mít vůbec nějaká omezení, jakmile začne krize opravdu zuřit.

Když někdo udělá něco takového jednou, klidně to udělá zase znova. Když někdo zkonfiskuje 10 procent peněz klientům bank, může taky zkonfiskovat 25, 50 nebo i 100 procent. V tuto chvíli věřím, že spíš uvidíme to horší. Panika roste a politici se zoufale snaží udržet euro naživu.

Střadatelé v zemích, kde hrozí záchranný balíček, musí být pěkně vystrašení. Je ještě bezpečné mít uložené peníze v italské, španělské nebo řecké bance? Musím říct, že nevím. Je moudré to riskovat? Rozhodnutí je na vás. Obávám se, že balíček povede k masivnímu odlivu kapitálu ze slabých zemí eurozóny, což je přesně ta poslední věc, kterou tyto země potřebují. Obávám se, že to samé hrozí i celé EU, jelikož ve většině zemí již funguje bankovní unie.

Balíček naprosto mění pravidla hry a následky si poneseme pěkně dlouho. Věřím, že by to mohl být začátek konce eurozóny, jelikož tohle znamená neskutečnou ránu již tak těžce zkoušené důvěře, která investorům ještě zbyla. Můžeme také mluvit o gólu do vlastní sítě.

Reakce trhů? Výborné to nejspíš bude pro zlato a pro bezpečné přístavy jako je Švýcarsko, Singapur a ekonomicky zdravější země stojící mimo eurozónu, například Skandinávii. Tipl bych si, že euro a na něj navázané trhy budou podkopány stále větším nedostatkem důvěry, jakmile si investoři uvědomí dopad celé záležitosti.

Jde tu o plnohodnotný socialismus. Pořád nedokážu uvěřit, že se to vážně stalo.

Buďte opatrní.

Lars Seier Christensen, spoluzakladatel a generální ředitel Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688