Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.03.2013 14:53:01, aktualizováno 17:03:42

Kyperské banky zůstanou ZAVŘENÉ v úterý i ve středu, schválení speciální daně se protahuje, ECB nemá problémy se změnou nastavení parametrů

Podle posledních zpráv kyperských oficiálních zdrojů kyperské banky zůstanou po dnešním svátku zavřené také v úterý a ve středu.
Podle státní televize CYBC se oddaluje rozhodnutí parlamentu o navrhovaném speciálním zdanění kyperských bankovních vkladů.
Původně se očekávalo, že parlament o zdanění rozhodne dnes a banky budou zítra po dnešním svátku normálně fungovat.

Podle člena výkonné rady ECB Joerga Asmussena je zcela na kyperské vládě jak naloží s navrhovanou strukturou mimořádného zdanění bankovních vkladů. Z pohledu ECB je důležité zachování plánovaného příjmu na úrovni 5,8 mld.EUR z celé operace. Podrobnosti jejího nastavení jsou zcela v kompetenci kyperské vlády, stejně tak také obhájení nutnosti těchto opatření před domácím obyvatelstvem.

Objem vkladů v kyperských bankách představuje méně něž 0,5% velikosti ekonomiky eurozóny. Investoři se ovšem obávají hromadného útoku střadatelů na banky v rámci celé eurozóny především pak v jejích problematických členských zemích. Masivní odliv prostředků by mohl opět nastartovat prohlubování evropské dluhové krize, kterou se v posledním půlroce dařilo výrazně uklidnit.
Zjednodušeně řečeno, investoři se nyní obávají, aby se kyperské řešení nestalo inspirací také pro další postižené země eurozóny.

Velké výhrady vůči zavedení mimořádného zdanění bankovních vkladů vyjádřilo především Rusko. Jeho firmy a privátní vkladatelé měli na Kypru uloženo až kolem 31 mld. USD. Kyperské banky měly na konci února cca  68,4 mld.USD vkladů od nebankovních nerezidentů. 21 mld.USD respektive 31% představovaly vklady ze zemí mimo eurozónu, 63% představovaly domácí vklady a 7% pocházelo z jiných než doposud zmíněných destinací.

Kypr přijal euro v lednu 2008. o pomoc poprvé požádal ostrovní stát eurozónu v polovině roku 2012.

Prezident Kypru Nicos Anastasiades označil navrhované zdanění vkladů za jednorázové opatření, které odvrátí jinak hrozící kolaps kyperského bankovního systému. Jeho pád by měl, podle jeho vyjádření, mnohem ničivější důsledky. Aby se snížil negativní vliv počítá Kypr pro vkladatele vlastnící účet alespoň 2 roky s tím, že dostanou cenné papíry nesoucí budoucí příslib participace na výnosu z prodeje státních plynových rezerv. Podle prezidenta se také zvažují změny ve struktuře zdanění například na úrovni 3% pro vklady pod 100 000 EUR a 10 respektive 12% pro vklady od 100 000 - 500 000 respektive vyšší. Aktuální návrh počítá se zdaněním ve výši 6,9% pro vklady do 100 000 EUR a 9,9% pro vklady vyšší.

Podle komentářů je odpor vůči zdanění logický, ale na druhou stranu toto řešení je mnohem férovější, protože se na něm budou podílet i zahraniční vkladatelé. Při jiných způsobech řešení krize by valná většina důsledků dopadla především na domácí obyvatele.

Související zprávy:
Kypr a zásadní změna pravidel hry 

EU v sobotu rozhodla o rozpadu eurozóny
Analytici o Kypru: Pozor na nákazu a útoky... 


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688