Přežijte den se 100 Kč: Buřtguláš vám zvedne náladu
Nejdůležitějším pravidlem, které je potřeba dodržet, je neplatit za služby, ale platit za zboží. To znamená, čím více si toho vyrobíte sami, tím lépe.
Druhým pravidlem je, že vydatné by měly být hlavně snídaně a obědy. K večeři už pak stačí jen polévka. Samozřejmě ale musíte zohlednit, jakou jste za den vydali fyzickou námahu.
Předpokládáme, že ne všechno je potřeba kupovat nově. Například koření, olej nebo máslo má doma víceméně každý.
SNÍDANĚ
Dnešní den začneme pudinkem. Potřebujeme jeden balíček pudinku v sáčku, 60 g cukru, půl litru mléka a půl balíčku dětských piškotů.
Ve studeném mléce rozmícháme puding s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Poté, co nám puding zhoustne přelijeme ho do studenou vodou vypláchnuté misky, ve které máme připravené piškoty.
Pudink – 4 Kč
Mléko – 15 Kč
------------------
Celkem – 19 Kč
OBĚD
Dnešní oběd nás zasytí na celý den. Uvaříme si výtečný buřtguláš. Co k tomu potřebujeme? Čtyři brambory střední velikosti, asi pětinu lžičky mletého kmínu, dvě lžičky oleje, jednu cibuli střední velikosti, tři kusy špekáčku, půl lžičky mleté papriky, jednu gulášovou polévku v pytlíku, jednu lžičku majoránky a 3 až 4 stroužky česneku.
Do hrnce nalijeme 1200 ml vody a přidáme 4 brambory nakrájené na kostičky. Trochu osolíme, ale jen na špičku lžičky a přidáme kmín. Vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké – asi 15 minut. Na pánev nalijeme 2 lžičky oleje a smažíme nadrobno nakrájenou cibulku do růžova. Přihodíme špekáčky nakrájené na drobno, přidáme 1/2 lžičky mleté papriky. Obsah pánve restujeme dokud nejsou kousky špekáčků osmaženy do křupava. Do měkkých brambor přidáme balení polévky v pytlíku a dobře rozmícháme. Vaříme asi 8 minut a pak přidáme obsah pánve, lžičku majoránky a prolisovaný česnek. Povaříme 2 minuty a můžeme servírovat buď samotné, nebo z chlebem či pečivem.
Brambory (4 kusy) – 10 Kč
Cibule – 3 Kč
Špekáček (3 kusy) – 25 Kč
Gulášová polévka v pytlíku – 20 Kč
Česnek – 5 Kč
------------------
Celkem – 63 Kč
VEČEŘE
K večeři si uvaříme kuřecí vývar. Potřebujeme asi dvě stě gramů kuřecího masa (odřezky), pět kuliček nového koření, deset kuliček celého pepře, půl lžičky soli, jednu lžičku sušené zeleniny bez soli.
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1470038.jpg
Do vhodného hrnce vložíme omyté odřezky a kosti kuřecího masa včetně kůže. Přidáme sůl, Nové koření, celý pepř, sušenou zeleninu bez soli a glutamanu. Zalijeme asi dvěma litry vody a mírným varem vařte pod pokličkou do měkka. Občas zkontrolujte, jestli je vody v hrnci dostatek. Když jde maso téměř samo od kosti tak vývar přeceďte.Vývar lze zamrazit, zasterilovat, nebo uchovat několik dní v chladu. Nejlépe je pochopitelně vývar ihned spotřebovat.
Kuřecí odřezky – 10 Kč
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1470036.jpg
Ceny jsou vždy uvedené v poměru na potřebné množství.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Prezentace
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz