Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  12.03.2013 19:55:40

Pro optimismus na trzích není žádný důvod

I přes současný optimismus na trzích zůstávají stále pouze dvě možné cesty řešení. Buď Němci dají na záchranu eura více peněz nebo se rozpadne eurozóna. Proč?

V lednu předvedly akciové trhy bombastický růst. Akciový index S&P500 dokonce dosáhl nejlepšího lednového výsledku od roku 1989. Důvodem bylo snížení averze k riziku investory díky částečnému vyřešení fiskálního útesu a také odložení dluhového stropuUSA na polovinu května.

K dalšímu optimismu na trhu přispívá i evropský agregátní index aktivity PMI ve výrobě, který za leden vykázal zbrzdění propadu výroby, když vzrostl z prosincových 47,2 bodů na lednových 48,6 bodů. Investoři tak v poklidu odsunují rizika do pozadí a nasazují si růžové brýle. Optimismus tak podle různých indikátorů sentimentu nebo průzkumů dosahuje stejných hodnot jako v roce 2007, kdy jsme byly na prahu finanční krize. Optimismu také pomáhají objevující se články na finančích webech, které například predikují růst indexu DJIA na 20 000 bodů. Dalším vděčným a čteným tématem je  odražení Evropy od dna a predikce hospodářského růstuEvropě v druhé polovině roku právě kvůli indexu aktivity PMI ve výrobě.

Index aktivity PMI (leden)

Hodnota

Max/min v měsících

Irsko

50,3

Max za 9m

Nizozemí

50,2

Max za 4m

Německo

49,8

Max za 11m

Rakousko

48,6

Max za 2m

Itálie

47,8

Max za 10m

Španělsko

46,1

Max za 19m

Francie

42,9

Min za 4m

Řecko

41,7

Max za 2m

 

Podívejme se na index aktivity podrobněji. Přiložený obrázek ukazuje lednový index aktivity PMI ve výrobě ve vybraných evropských zemí. U šesti zemí došlo k růstu na x-měsíční maxima. Nutné je však upozornit, že hodnoty pod 50 bodů stále indikují kontrakci výroby. Naopak hodnoty nad 50 bodů představují expanzi výroby. Takže pouze Nizozemí vykazuje expanzi výroby a zároveň nová maxima.

Dále je zajímavé, že Itálie a Španělsko dosahují maxim a zároveň Francie je ve spirále směřující strmě dolů. Není se čemu divit, když tamní socialistická vláda není soukromému sektoru nakloněna. Navíc i Španělsko i Itálie jsou stále v kontrakci, která pouze v posledních měsících zbrzdila.

Další otázkou je pokračující výkonnost Německa. Pro představu Německo dosahuje historické minimální nezaměstnanosti na úrovni 6,8 procenta. Nemělo by Německo naopak zpomalovat, kdyby docházelo v Evropě k hospodářskému oživení? Vždyť se říkalo, že v letech 20102012 právě Německo rostlo na úkor periferie. Nemělo by tedy nyní docházet zpátky k přesunu výroby do Itálie a Španělska právě na úkor Německa? K ničemu takovému nedochází. Periferie a nyní do ní můžeme počítat i Francii je nekonkurenceschopná kvůli nefunkčnosti resp. neexistenci vyrovnávacího mechanismus, kterým vždy bylo oslabování nebo posilování lokální měny.

Kdo začal první mluvit o pozitivních vyhlídkách na druhou polovinu roku, se již asi nedovíme. Ale finanční média i odborníci přijmuly tento fakt s vděčností. Jsou tak schopni částečně vysvětlit současné akciové rallye a snižování averze k riziku.

 Osobně žádný výrazný pokrok v Evropě nevidím. Horký brambor v podobě finanční paniky vychladl a politici nejsou nyní ničím tlačeni provádět systémové změny. Místo toho jsme svědky otřesných ekonomických kroků francouzských politiků. Francouzské hospodářství je v žalostném stavu a právě z toho těží Německo, kam se přesouvá část výroby.  Jediné pozitivum je snad spadnutí hřebínku francouzského kohouta a Francouzi se snad začnou učit světové jazyky, kterým už jejich francouzština dávno není. A my ostatní se s nimi budeme schopni domluvit.

Španělsko údajně již vidí světlo na konci tunelu. Když slyším tyto věty, tak nevím, zdali mám brečet nebo se smát. Problémů má Španělsko více jak dost a bez mezinárodní pomoci by už dávno zbankrotovalo. V Katalánsku vyhráli volby separatisté strany, které chtějí vyhlásit referendum o separaci tohoto nejvýkonnějšího španělského regionu. Banky dostávají mezinárodní finanční pomoc. Centrální vláda pravděpodobně dostane odklad od EU pro dodržení rozpočtových deficitů. Nezaměstnanost převyšuje 26 procent. Nesplacené úvěry činí přes 11 procent celkového úvěrového portfolia.

I přes současný optimismus na trzích zůstávají pro Evropu stále pouze dvě možné cesty řešení. Buď Němci dají na záchranu eura resp. problémových států více peněz. Dodatečná suma musí být daleko násobně vyšší než je současný příspěvek Německa do ESM. Zde je otázka, zdali Němci budou ochotni více zaplatit. Druhá varianta je částečný nebo úplný rozpad eurozóny.

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., která působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, kde poskytuje služby více než 13 miliónům klientům a spravuje aktiva ve výši přes 15 miliard euro.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

16.05.2023Průmyslová výroba v březnu solidně rostla, důvod k velkému optimismu to ale není Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
10.11.2022Meziroční růst cen zpomalil, ale zatím není důvod k optimismu Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688