Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  12.03.2013 10:43:17

Evropské plynové krveprolití - producenti uzavírají plynové elektrárny kvůli ztrátovosti - problémy jsou i v ČR

EON před 3 lety zahájil provoz v nové elektrárně pracující se spalováním zemního plynu. Celkem za nový zdroj utratil cca 400 mil.EUR. Po dvou letech musel utlumit její provoz na pouhých cca 25% a letos po třech letech provozu musel energetický koncern stále ještě "zánovní" elektrárnu zcela uzavřít, kvůli její vysoké ztrátovosti způsobené výrazným propadem prodejních cen elektřiny, jež spalování plynu učinilo prodělečným.

Na cenách elektřiny se "negativně" podepisuje především neutěšený stav klesající ekonomiky snižující obecnou poptávku po elektřině, pokles cen uhlí, který vrací tuto tradiční metodu opět do popředí zájmu producentů, požadavky na zvyšování objemu výroby z obnovitelných zdrojů a v neposlední řadě také de facto kolaps trhu s emisními povolenkami, který mimo jiné dále zvýhodňuje tradiční spalování hnědého uhlí. Situaci ještě zhoršuje celkový přebytek výrobních kapacit.

Výše nastíněný příklad je v současnosti modelovým. Elektrárny poháněné spalováním zemního plynu jsou uzavírány u všech předních evropských producentů. Výroba v plynových elektrárnách je ztrátová kromě Německa také ve Francii, Holandsku, Španělsku a České republice. Ve Velké Británii je ziskovost na hraně.
Poměr mezi náklady a prodejní cenou vyrobené energie dosáhl včera svého minima. Tzv. spark spread (spark = jiskra, spread = rozdíl) včera dosáhl -18,3 EUR na MWH. Spark spread pro uhelné elektrárny je ziskový ve všech evropských provozech.

Podíl produkce elektřiny z plynových elektráren v Německu v loňském roce poklesl meziročně o 2,3% na 11,3%. Podíl "plynové" produkce ve Francii vloni poklesl dokonce o 24%.

Podle analytiků UBS evropský energetický sektor potřebuje uzavřít více jak 30% starých energetických zdrojů spalujících fosilní paliva, aby vyrovnal růst produkce z obnovitelných zdrojů v podobě větrných a solárních elektráren. Uzavírání plynových zdrojů tento proces povede.

Francouzský GDF již oznámil, že v celoevropském měřítku hodlá ukončit případně zmrazit produkci cca 10 000 MWh elektrické energie. Německý EON od sítě odstřihl již dva plynové zdroje, Centrica plánuje odstavit minimálně jeden plynový zdroj ve Velké Británii v tomto roce. Koncern RWE jehož plynové zdroje již nyní běží pouze na 50% instalované kapacity plánuje letos šestiměsíční odstavení dvou provozů. Plynové zdroje ve Španělsku v roce 2012 běžely pouze na 19% instalované kapacity oproti 51% v roce 2008.

Problémy plynových elektráren se stávají vážným politickým problémem, protože politici potřebují dostatečnou flexibilitu energetického trhu, tak aby mohly být kompenzovány výpadky dodávek při nepříznivých podmínkách pro provozy pracující s obnovitelnými zdroji. Většímu rozšíření tradičního spalování uhlí přitom brání snahy po regulaci úrovně životního prostředí, vůči němuž jsou tradiční uhelné zdroje nejškodlivější. Plynové elektrárny jsou naproti tomu považovány za jeden z nejčistších respektive nejšetrnějších zdrojů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688