Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.03.2013 10:35:57

Orientace průmyslu na auta je riziková

Orientace české ekonomiky na automobilový průmysl je z tohoto důvodu značně riziková. Poptávka po automobilech slábne jak v České republice, tak v podsadě ve všech evropských zemích. Meziroční propady nákupu automobilů dosahují v jihoevropských zemích až několik desítek procent. Situace se v tomto ohledu zhoršuje i v Německu, kam směřuje značná část především různých součástí a náhradních dílů pro automobily.

Receseeurozóně a slabší ekonomická výkonnost Německa ve druhé polovině loňského roku si vybírá daň v podobě horších výsledků českého zahraničního obchodu. Saldo obchodní bilance sice zůstává i nadále výrazně přebytkové, což je však především důsledkem rychleji klesajících dovozů (v lednu meziroční pokles o 4,1 %). Pozitivní však není vývoj ani na druhé straně bilance, když objem vývozu v meziročním srovnání poklesl o 3,2 %. K lepším výsledkům se nedostaneme ani po sezónním očištění.

V lednu došlo k meziročnímu poklesu vývozu strojů a dopravních prostředků o 5,1 % a to především v případě silničních vozidel. Na druhé straně dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně poklesl dokonce o 9,3 %. Orientace české ekonomiky na automobilový průmysl je z tohoto důvodu značně riziková. Poptávka po automobilech slábne jak v České republice, tak v podsadě ve všech evropských zemích. Meziroční propady nákupu automobilů dosahují v jihoevropských zemích až několik desítek procent. Situace se v tomto ohledu zhoršuje i v Německu, kam směřuje značná část především různých součástí a náhradních dílů pro automobily.

Poptávka ze zahraničí, která pro českou ekonomiku v předchozích letech vytvářela pozitivní impulsy, evidentně slábne. To se následně projevuje na nižším počtu firemních zakázek a růstem nezaměstnanosti. Výhled do dalších měsíců tak zůstává i nadále negativní. Lehce pozitivní signály však přichází z Německa, takže nezbývá než věřit, že se situace na přelomu letošního roku stabilizuje.

 

Miroslav Novák
Analytik 
AKCENTA a.s. 


iPoint.czObchodní bilance dosáhla v lednu přebytku 31,5 miliardy korun. Loni na začátku roku bylo zaznamenáno kladné saldo 30,4 miliardy korun. Vývoz se meziročně snížil o 3,2 procenta, dovoz klesl o 4,1 procenta. Statistiky tentokrát neovlivnily kalendářní variace, letošní i loňský leden měly stejný počet pracovních dnů. Dvanáctiměsíční saldo zahraničního obchodu stouplo na 311 miliard korun, nejvyšší hodnotu od roku 1993.

Pokračující pokles vývoz ukazuje, že na českou ekonomiku na začátku roku doléhá zhoršení situace v eurozóně. Vývoz do zemí eurozóny v lednu meziročně klesl o 6,4 procenta, vývoz do Německa, kam směřuje třetina české exportní produkce, se snížil o 5,7 procenta. Naštěstí v případě druhého největšího obchodního partnera – Slovenska – došlo ke zvýšení vývozu o 3,0 procenta. V komoditní struktuře se projevuje slábnoucí zahraniční poptávka zejména v poklesu vývozu strojů a dopravních prostředků o 5,1 procenta.

Dovoz ovšem klesá ještě rychleji a ukazuje na pokračující chřadnutí domácí poptávky. Dílčí data ukazují na propad dovozu zboží souvisejícího s investiční aktivitou. Objem dovozu ovšem snižuje také klesající spotřebitelská poptávka a omezování veřejných výdajů při fiskální konsolidaci.

Odhadovat v lednu vývoj zahraničního obchodu na celý rok je zatížené výraznou nejistotou, prozatím vychází zvýšení přebytku na 325-330 miliard korun.

 

David Marek, Patria Finance

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688