BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  05.03.2013 10:22:00

Index PMI ze sektoru služeb a analýza EUR GBP

iPoint.czŠpanělský index nákupních manažerů (PMI) za sektor služebsi podle dnešního výsledku v únoru pohoršil o 2,3 bodu oproti únorovému výsledku a dosáhl na pouhá 44,7 bodu. Nadále se tak drží pod hranicí 50, která odděluje kontrakci od expanze.  Ekonomové očekávali optimističtější výsledek 45,9 bodu. Španělské služby se tak hlouběji potápějí do kontrakce, negativně tento sektor ovlivňuje klesající aktivita a ubývající nové objednávky. Index podnikatelské aktivity se také propadl a v únoru klesl na 44,7 bodu z lednových 47 bodu. Nové objednávky se nadále ztrácejí i navzdory snaze španělských podniků snižovat cenovou politiku. Výhledově tak sektor služeb nečeká zlepšení. Trh také sleduje španělskou vládu, která podruhé zastavila aukci znárodněné Catalunya Banc, protože nabídky nenaplnily očekávání.

Italský index nákupních manažerů (PMI) za sektor služeb si v únoru mírně pohoršil a naplnil očekávání ekonomů. Dosáhl na 43,6 bodu, což je propad o 0,3 bodu oproti minulému měření. Sektor služeb tak výhledově zůstává v kontrakci. V Itálii neustále zuří povolební boje, lídr středolevé koalice Pier-Luigi Bersani dal ultimátum šéfovi Hnutí 5 hvězdiček Beppe Grillovi, aby se definitivně vyjádřil, jestli vytvoří koalici s nějakou stranou, jinak se v zemi budou muset konat nové parlamentní volby. Komik Grillo však zatím odmítá spojení s jakoukoliv stranou, což deklaroval již před volbami. Výsledek voleb v Itálii podle průzkumu Reuters z minulého týdne současně zvýšil pravděpodobnost, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset pomáhat sužovaným ekonomikám, jako je Španělsko, prostřednictvím nákupů jejich dluhopisů

Dosavadní ekonomické ukazatele odpovídají poklesu hrubého domácího produktu eurozóny v prvním kvartále o 0,2 procenta, přičemž pouze síla Německa uchrání blok od podobně hlubokého propadu, jako byl výsledek minus 0,6 procenta v posledním kvartálu loňského roku. Pro eurozónu bude stěžejní, aby se co nejrychleji zkonsolidovalo hospodářství Francie – druhé největší ekonomiky eurozóny.

Britský sektor služebdnes může slavit, podle indexu nákupních manažerů (PMI) za služby dosáhl růstu na 51,8 bodu a oproti minulému měsíci si polepšil 0,3 bodu. Je to první dobrá zpráva po sérii špatných novinek z ostrovní ekonomiky. Dnešní výsledek by také mohl pomoci Británii vyhnout se recesi. Sektor služeb se tak již druhý měsíc drží nad hodnotou 50 v expanzi. Služby tvoří více než 3 ostrovního HDP. V centru dění zůstává zasedání centrální banky Velké Británie ve čtvrtek, kde by se mělo rozhodovat o navýšení ekonomického stimulu v podobě nákupu státních dluhopisů, který momentálně činí 375 miliard liber.

Měnový pár EUR/GBP by se dnes po zprávách z Británie mohl dostat z konsolidačního prostoru a prorazit support 0,8586. V posledních dnech se držel v úzkém pásmu a hledal směr po předchozím extrémním posilování. Proražení supportu by mohl přinést po delší době výraznější pohyb.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688