TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  05.03.2013 11:41:28

Cena pohřbu vzrostla od pádu totality pětkrát

"Současná cena se může zdát vysoká, ale pokud bychom převedli cenu pohřbu z roku 1989, tak by se pohybovala kolem 45 tisíc korun. Kvůli tvrdé konkurenci a nižším ziskům pohřebních ústavů se cena rovná zhruba průměrnému platu," upřesnil Jaroslav Mangl, předseda Asociace pohřebních služeb. Připomněl, že ceny pohřbu rostou v návaznosti na zvyšování cen energií a mzdových nákladů včetně materiálových vstupů méně než v jiných odvětvích.

"I přes pozitivní vývoj v České republice existuje stále kvalitativní rozdíl mezi pohřebními službami," popsal Mangl s tím, že lidé na venkově za pohřby utratí více než v městských aglomeracích, ovšem výjimky se najdou všude.

Bídná situace po pádu totality

Minulý režim zanechal podle předsedy asociace české pohřebnictví v rozvalinách. "Nebylo kde a na co navázat. Vysoká kvalita služeb byla za první republiky a vyšší než za vlády komunistů byla dokonce i v době 2. světové války," řekl Mangl.

Po roce 1989 zprivatizovali pohřební služby jejich bývalí zaměstnanci a kvůli konkurenčnímu prostředí se začala vylepšovat nabídka. Pomalu začala mizet pohřební vozidla typu Škoda 1203 a přestavěná černá pekařská "dodávka" typu AVIA 30, do níž se vešlo až dvanáct zesnulých, nahradily tranzity světových značek. "Někteří podnikatelé přestavovali dovezená civilní auta, kombíky, na pohřební speciály. Dnes už není výjimkou, že se rakev veze pohřební limuzíně značky Mercedes Benz, Opel nebo Volvo," uvedl předseda.

 

Výběr ze tří typů rakví? Dávná minulost

V roce 1989 si lidé mohli vybrat z černé nebo hnědé rakve, popřípadě takzvané "dubovky", vystlané papírem. Dnes soukromé služby nabízejí desítky typů typů rakví a barev, včetně saténových čalounění. "Nejdražší, a přesto kvalitativně mizerná dubová rakev stála 2500 korun. Dnes se nabízejí VIP americké rakve až za 80 tisíc korun," řekl Mangl. Je přesvědčený, že současné nejlevnější rakve jsou lepší než ty nejdražší před 24 lety. Solventní soukromé pohřební služby mají nyní vlastní chlazené márnice, kde ukládají a upravují zesnulé před samotným smutečním obřadem.

 

Pohřeb do země, nebo kremace? Češi volí zpopelnění

Kremační pohřby byly v minulém režimu utlumovány, ale v současné době je zpopelnění pro Čechy 'trendy'. Kremace má v České republice hluboké kořeny a dnes se stále více lidí přiklání ke kremaci s obřadem. "To pomáhá s duševním vyrovnáním a akceptací smrtí, což u pouhých kremací není," řekl Mangl. Cena kremace se zvedla od roku 2008 z třinácti na šestnáct tisíc korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688