Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  04.03.2013 07:52:00

Euro letos poprvé pod 1,3000 USD/EUR

Společná evropská měna v průběhu minulého týdne dále klesala a rozšiřovala tak své ztráty. Od počátku února, kdy kurz atakoval 1,3700 USDE/EUR, již euro ztratilo více než pět procent. Kurz se totiž v závěru minulého týdne krátce dostal pod 1,3000 USD/EUR až k 1,2966 USD/EUR.
 
Euru příliš neprospěla série méně příznivých ekonomických indikátorů , což platilo i v samotném závěru minulého týdne. Finální výsledek únorového PMI indexu průmyslové aktivity za eurozónu poukázal na to, že ani lepší německý výsledek nestačí na kompenzaci slabší výkonnosti Francie a jižních států. Historicky nejvyšší míra nezaměstnanosti a nečekaně silný pokles inflace vyvolávají spekulace, že ECB se bude i nadále snažit svou uvolněnou měnovou politikou evropskou ekonomiku podporovat. Euro pak po celý minulý týden trpělo v důsledku výsledku italských voleb, které vnesly na trhy další vlnu nejistoty. Zformovat stabilní a zároveň proreformní vládu v Itálii se zdá na základě volebního výsledku téměř nemožné.
 
Automatické fiskální škrty v USA vyvolávají obavy. Z vyšší averze k riziku pak možná poněkud paradoxně profituje právě americký dolar. Americký prezident Obama v závěru minulého týdne podepsal nařízení, kterým se omezují plánované federální výdaje. Do konce září tak budou muset jednotlivá ministerstva a další státní organizace seškrtat 85 mld. USD, což představuje 0,6 % HDP. Negativní dopad do letošního růstu americké ekonomiky bude podle odhadu ekonomů SG 0,2 pb. Fiskální škrty znamenají, že se bude centrální banka snažit je kompenzovat. Snižuje se tak pravděpodobnost, že by Fed již letos ukončil program kvantitativního uvolňování.
 
Tento týden sice nepřinese žádná důležitá ekonomická data, na události ovšem bude bohatý. Již dnes se koná zasedání Euroskupiny, kde by měla být hlavním bodem jednání pomoc Kypru. Uvidíme, zdali se též nedočkáme názorů na změkčení fiskálních opatření ve prospěch růstu. To by ovšem nerada neslyšela ECB, která se ve čtvrtek sejde k projednání měnové politiky. Žádná akce se neočekává. Nicméně na následné tiskové konferenci můžeme být svědky slov, že je centrální banka v případě potřeby připravena pomoci. A to jak možným snížením sazeb, tak programem OMT. Jeho aplikace pro jednotlivé země je ovšem striktně podmíněna proreformní aktivitou země. Pokud je o ekonomické indikátory tohoto týdne, zajímavější bude až jeho druhá polovina. Ve středu bude za celou eurozónu publikován zpřesněný odhad HDP za Q412, který by měl potvrdit recesi, v pátek se pak dočkáme lednových dat z německého průmyslu. Na straně Spojených států budou zajímavá čtvrteční data Jobless Claims a lednového zahraničního obchodu a v pátek pak únorová statistika z trhu práce.
 
I když euro nakonec zakončilo minulý týden těsně nad hladinou 1,3000 USD/EUR, obáváme se, že to neznamená, že by byl klesající trend u konce. Na evropské straně přetrvává celá řada nejistot, které budou vzestupu eura bránit. Velmi brzy se tak můžeme dočkat další snahy kurzu klesnout pod 1,3000 USD/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.05.2014Euro se poprvé od února dostalo pod 1,36 USD/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.07.2013Dolar včera atakoval hladinu 1,3000 USD/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.03.2013Euro proti dolaru zpět nad 1,3000 USD/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.03.2013Euro se opět propadlo pod 1,3000 USD/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.05.2012Euro otevírá opět pod 1,30 USD/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688